Veel beter: zo had de iPhone X er zonder inham uitgezien

Dit jaar is Apple voor het eerste gegaan voor het randloze ontwerp met de iPhone X. Het bedrijf heeft hierbij echter een opvallende design keuze gemaakt, wat resulteerde in een rare inham bovenaan het display. Eerder dit jaar zagen we bij de Essential Phone ook een klein inhammetje, maar die van de iPhone X spant toch de kroon. Waarom heeft Apple hiervoor gekozen en zou het toestel er niet tien keer beter uit hebben gezien zonder de display invasie?

Inham nodig voor Face ID sensoren

De reden voor het bestaan van de inham is om ruimte te maken voor de verschillende camera’s voor de Face ID feature. Waar de Essential Phone nog enigszins wegkomt met een klein inhammetje, valt die van Apple niet te verbergen. En waar Samsung met de Galaxy S8 toestellen en LG met de V30 ervoor kozen om de bovenste rand maar wat groter te houden voor sensoren, heeft Apple dit duidelijk geweigerd.

Apple iPhone X

You’re yes and you’re no

Het resultaat is een heel vreemd uitziende voorkant, welke met gemixte gevoelens is ontvangen. Sarcasme, verrassing en vooral ongeloof werden door het ontwerp opgeroepen. Volgens sommigen zou Steve Jobs dit nooit hebben toegestaan en draait hij zich om in zijn graf. En waar Apple aan de ene kant helemaal voor de inham lijkt te gaan, lijkt het er ook op dat de software hier soms toch niet helemaal in mee gaat.

Inham genegeerd bij liggend gebruik en screenshots

Zo krijg je bijvoorbeeld vervelende witte balken aan de zijkanten van je scherm, wanneer je het toestel liggend gebruikt om iets in de browser te bekijken. De witte balken zorgen ervoor dat het beeld precies ophoudt voor de inham en je dus gewoon een recht beeld krijgt. Overigens wordt krijg je niet alleen bij de inham een witte balk, de andere kant doet ook vrolijk mee om je scherm kleiner te maken. Ook wanneer je een screenshot maakt, wordt de inham als een onpopulaire tiener op de middelbare school genegeerd.

Hap uit je spelletjes en films

Hoewel de witte balken naar zijn en je scherm kleiner maken, is de andere optie ook niet al te best. Bij fullscreen spelletjes en video’s verdwijnt er namelijk altijd een hap uit je beeld. Gelukkig snapt Apple ook dat dit niet wenselijk is en worden foto’s en films standaard niet fullscreen geopend. Dus je hebt dan geen hap uit je beeld, maar je beeld is wel weer kleiner.

iPhone X fullscreen spel

iPhone X zonder inham

Hoewel de inham eigenlijk gewoon lelijk is, heeft hij dus ook vervelende gevolgen voor het gebruik van de iPhone X. Matthijs Klaver kon het niet laten om een eigen render te maken van hoe het toestel eruit zou hebben gezien zonder de beruchte inham. We moeten zeggen dat de iPhone X zonder inham er echt meteen stukken beter en helemaal af uitziet. Je hebt ook geen problemen met happen uit beelden of nare witte balken.

iPhone X zonder inham
iPhone X render van Matthijs Klaver

Ontwikkelaars mogen inham niet verstoppen, nog aandacht erop vestigen

Apple zou via de software de inham kunnen maskeren met een zwart vlak, maar lijkt dit absoluut geen goed idee te vinden. In de richtlijnen voor ontwikkelaars wordt zelfs gewaarschuwd dat dit niet mag. Maar anderzijds mogen ontwikkelaars ook geen extra aandacht naar de inham trekken door bijvoorbeeld de rondingen deel te laten maken van het user interface. We hopen dat Apple goed nadenkt over de de volgende iPhone (XI?) en in 2018 met een beter ontwerp komt.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters