Veel beter: zo had de iPhone X er zonder inham uitgezien

Dit jaar is Apple voor het eerste gegaan voor het randloze ontwerp met de iPhone X. Het bedrijf heeft hierbij echter een opvallende design keuze gemaakt, wat resulteerde in een rare inham bovenaan het display. Eerder dit jaar zagen we bij de Essential Phone ook een klein inhammetje, maar die van de iPhone X spant toch de kroon. Waarom heeft Apple hiervoor gekozen en zou het toestel er niet tien keer beter uit hebben gezien zonder de display invasie?

Inham nodig voor Face ID sensoren

De reden voor het bestaan van de inham is om ruimte te maken voor de verschillende camera’s voor de Face ID feature. Waar de Essential Phone nog enigszins wegkomt met een klein inhammetje, valt die van Apple niet te verbergen. En waar Samsung met de Galaxy S8 toestellen en LG met de V30 ervoor kozen om de bovenste rand maar wat groter te houden voor sensoren, heeft Apple dit duidelijk geweigerd.

Apple iPhone X

You’re yes and you’re no

Het resultaat is een heel vreemd uitziende voorkant, welke met gemixte gevoelens is ontvangen. Sarcasme, verrassing en vooral ongeloof werden door het ontwerp opgeroepen. Volgens sommigen zou Steve Jobs dit nooit hebben toegestaan en draait hij zich om in zijn graf. En waar Apple aan de ene kant helemaal voor de inham lijkt te gaan, lijkt het er ook op dat de software hier soms toch niet helemaal in mee gaat.

Inham genegeerd bij liggend gebruik en screenshots

Zo krijg je bijvoorbeeld vervelende witte balken aan de zijkanten van je scherm, wanneer je het toestel liggend gebruikt om iets in de browser te bekijken. De witte balken zorgen ervoor dat het beeld precies ophoudt voor de inham en je dus gewoon een recht beeld krijgt. Overigens wordt krijg je niet alleen bij de inham een witte balk, de andere kant doet ook vrolijk mee om je scherm kleiner te maken. Ook wanneer je een screenshot maakt, wordt de inham als een onpopulaire tiener op de middelbare school genegeerd.

Hap uit je spelletjes en films

Hoewel de witte balken naar zijn en je scherm kleiner maken, is de andere optie ook niet al te best. Bij fullscreen spelletjes en video’s verdwijnt er namelijk altijd een hap uit je beeld. Gelukkig snapt Apple ook dat dit niet wenselijk is en worden foto’s en films standaard niet fullscreen geopend. Dus je hebt dan geen hap uit je beeld, maar je beeld is wel weer kleiner.

iPhone X fullscreen spel

iPhone X zonder inham

Hoewel de inham eigenlijk gewoon lelijk is, heeft hij dus ook vervelende gevolgen voor het gebruik van de iPhone X. Matthijs Klaver kon het niet laten om een eigen render te maken van hoe het toestel eruit zou hebben gezien zonder de beruchte inham. We moeten zeggen dat de iPhone X zonder inham er echt meteen stukken beter en helemaal af uitziet. Je hebt ook geen problemen met happen uit beelden of nare witte balken.

iPhone X zonder inham
iPhone X render van Matthijs Klaver

Ontwikkelaars mogen inham niet verstoppen, nog aandacht erop vestigen

Apple zou via de software de inham kunnen maskeren met een zwart vlak, maar lijkt dit absoluut geen goed idee te vinden. In de richtlijnen voor ontwikkelaars wordt zelfs gewaarschuwd dat dit niet mag. Maar anderzijds mogen ontwikkelaars ook geen extra aandacht naar de inham trekken door bijvoorbeeld de rondingen deel te laten maken van het user interface. We hopen dat Apple goed nadenkt over de de volgende iPhone (XI?) en in 2018 met een beter ontwerp komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Sander M -

  Die inham is waarschijnlijk gedaan omdat het toestel dan makkelijk herkenbaar is tegenover andere modellen. Aangezien de vooraanzichten van smartphones steeds meer op elkaar lijken is een iPhone goed herkenbaar door de butten (iPhone 8(+)) en de gekke inham (iPhone X).

  Als het toestel door een bekend iemand gedragen wordt en dit zie je op bijv. tv of social media, zijn er van die schaapjes die blindelings hun idool volgen….

 2. Eelke -

  Iphone is over het algemeen perfect vorm gegeven ieder detail is nagedacht
  Zal wanneer hij op de markt is een enorm succes worden
  Samsung veel gezeur over vinger afdruk scanner achter op altijd wel iets aan te merken
  Weer een verbeter punt voor de volgende generatie moet er weer wat te verbeteren zijn

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters