Iran dreigt met verbannen van iPhone’s als Apple niet samenwerkt

Iran wil dat Apple zich officieel in Iran gaat registreren. Dat is nodig voor een groot anti-smokkelaars project van de lokale overheid. De consequenties van Apple’s beslissing kunnen ingrijpend zijn.

Iran

Volgens Iraanse kranten wil de lokale overheid iPhone’s in de ban doen, tenzij Apple alsnog besluit samen te gaan werken met de overheid om smokkelaars tegen te gaan. Om dat voor elkaar te krijgen zal Apple een officiële vertegenwoordiger in Iran registreren. Volgens de lokale autoriteiten vormen smartphone smokkelaars een groot probleem in het land. Uit onderzoek van een Iraans onderzoeksbureau zijn er meer dan 40 miljoen smartphonegebruikers in Iran, waarvan een groot deel illegaal geïmporteerde toestellen gebruikt.

Speciaal project

Om dat tegen te gaan zal de Iraanse overheid binnenkort een nieuw project introduceren. Alle smartphones die in het land gebruikt worden moeten vanaf dan geregistreerd worden in een database van de overheid. Dan hebben we het dus over de smartphones die vanaf dan gekocht worden, niet de huidige toestellen.

Apple

Daarvoor heeft Iran de medewerking van Apple nodig, maar tot nu toe lijkt het Amerikaanse bedrijf niet echt gecharmeerd door het initiatief van de overheid. Activisten wijzen er al op hoe de informatie in de database misbruikt kan worden door de Iraanse autoriteiten, of wat er kan gebeuren wanneer hackers weten binnen te breken.

Verbannen

De Iraanse overheid heeft echter geen geduld en is bloedserieus als het om de medewerking van Apple gaat: “Als Apple niet een officiële vertegenwoordiger registreert in de komende dagen, dan zullen alle iPhone’s verzameld worden en van de markt worden gehaald.” Aldus het hoofd van het anti-smokkelaars project. Apple’s smartphones zijn pas sinds vorig jaar in het land verkrijgbaar, dus een totale ban zou opvallend zijn.

Lokale providers werken al mee, dus Apple’s inzet is de laatste horde die overwonnen moet worden. Het is nu een kwestie van afwachten of Apple alsnog hapt, en wat de Iraanse overheid daadwerkelijk gaat doen als dat niet het geval is. Het effectief verbannen van iPhone’s en alle huidige toestellen verzamelen is haast onmogelijk, en zal wellicht juist de illegale import van iPhone’s stimuleren.

Bron: Japan Times

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters