Apples jaarlijkse verkopen nemen voor het eerst in lange tijd af

Apples jaarlijkse winst en omzet zijn voor het eerst in jaren weer gedaald. Dat komt vooral door de matige verkoop van de iPhone. Het belangrijkste product van Apple ging dit kwartaal 45,5 miljoen keer over de toonbank. Dat is vijf procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het is de eerste keer sinds 2001 dat het Amerikaanse bedrijf een krimp in omzet of winst rapporteert.

AppleApple verkocht dit jaar tot 24 september voor 198 miljard euro aan iPhones, smartwatches, iPads en andere producten. Dat is ten opzichte van vorig jaar acht procent minder. De winst maakte een nog hardere daling door. Die daalde met veertien procent tot 42 miljard euro.

Sterker vierde kwartaal verwacht door iPhone 7

De iPhone 7 ging op 16 september in de verkoop. Daardoor zijn de verkopen van de iPhone 7 nauwelijks meegerekend in deze kwartaalcijfers. Bovendien heeft Apple moeite om aan de vraag te voldoen. Daardoor zitten veel winkels met een te kleine voorraad. De verwachting is dat Apple de vraag in het vierde kwartaal een stuk beter bij kan benen. Daardoor zullen de cijfers van het vierde kwartaal van de technologieproducent waarschijnlijk een stuk positiever zijn. Bovendien vallen Thanksgiving en Kerstmis in het laatste kwartaal en zou Apple kunnen profiteren van het Note 7-debacle.

Apple-piek

Analisten vrezen echter dat de wereld een ‘Apple-piek’ heeft bereikt. Dat wil zeggen dat iedereen die een iPhone wil en kan betalen, er al één heeft. In Amerika zijn  dit jaar 43,5 procent van de smartphones iPhones. Daarmee is het aantal iPhone-bezitters gestopt met groeien in het thuisland. In het Verenigd Koninkrijk had 31,8 procent van de smartphone-bezitters een iPhone. Dat is een kleine vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Apple had zijn hoop vooral gevestigd op opkomende landen als China en India. Het veroveren van die markten lijkt echter niet mee te vallen. In China kromp Apples marktaandeel bijvoorbeeld van 9,2 naar 6,7 procent. Dat komt vooral door de Chinese producenten die goede producten voor veel lagere prijzen maken, zoals Honor en OnePlus.

Belastingdeal met Ierland

De tegenvallende cijfers zijn niet het enige waar Apple op dit moment tegen vecht. In september oordeelde de Europese Commissie namelijk dat het bedrijf illegale staatssteun had ontvangen van Ierland. De fabrikant van onder meer de iPad en de iPhone zou slechts 0,005 procent belasting hebben betaald, terwijl de normale belasting voor bedrijven in Ierland 12,5 procent is. Daarom zou Apple 13 miljard euro moeten betalen aan de Ierse overheid.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters