Is het jailbreak-tijdperk van iPhones nu écht voorbij?

De tijd dat het jailbreaken van een iPhone een nationale sport was, is voorbij. De jailbreak wordt steeds minder populair en nu volgt de genadeklap. Twee van de populairste bronnen (repositories) voor alternatieve apps zijn gesloten. Het gaat om ModMyi en ZodTTD.

Deze repositories waren verantwoordelijk voor het hosten van apps voor jailbreakers. Cydia, de alternatieve App Store, bracht de inhoud van al deze bronnen samen en maakte ze doorzoekbaar.

Nog maar één groot repository over

Door het verdwijnen van ModMyi en ZodTTD is er nog maar één groot repository voor apps, tweaks en thema’s over, namelijk BigBoss. Daar lijkt ook weinig leven meer in te zitten, want de laatste site-update is van 2015. Er wordt nog steeds software aangeboden en geüpdatet, maar het aantal gebruikers zal erg beperkt zijn.

Jailbreak iPhone iOS

Uit noodzaak geboren

De eerste jailbreak ooit gemaakt door George Hotz. Hij wilde de iPhone met zijn eigen provider gebruiken, maar Apple verkocht het toestel alleen met een simlock van provider AT&T. Om een import-iPhone met een Nederlandse simkaart te kunnen gebruiken, was ook een jailbreak vereist. Het jailbreaken van de eerste iPhone was een ingewikkelde procedure met niet minder dan 36 stappen.

De simlock verdween al snel, maar de jailbreak bleef nuttig. Slimme ontwikkelaars kwamen met eigen tweaks voor de tekortkomingen van iOS. Zo was er al een soort bedieningspaneel (control center) als jailbreak-tweak voordat Apple het in iOS integreerde. Ook iets als een personal hotspot was met een tweak al lang voordat Apple het in iOS bouwde.

iOS 11 is niet gejailbreakt

Anno 2017 is er weinig interesse meer voor de jailbreak. iOS 11 is niet gejailbreakt en zelfs de makers van Cydia geven het zonder pardon toe: het openbreken van iOS doet er niet meer toe, behalve voor sommige hardcore-gebruikers. Wie zijn toestel nu nog wil tweaken, kan beter naar Android overstappen dan met oude, iOS-versies en jailbreaks aan de slag gaan. Check hier de beste Android smartphones.
Dit artikel verscheen als eerste op Onemorething.nl.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters