Japanse iTunes-tak betaalt 105 miljoen euro achterstallige belasting

AppleDe Japanse iTunes-tak van Apple heeft 105 miljoen euro achterstallige belasting moeten betalen. Volgens de Japanse autoriteiten had de belastingdienst in Tokio dat nog tegoed van de afdeling van de het technologiebedrijf.

‘Japanse iTunes betaalde geen voorheffing’

Volgens de regionale belastingdienst had Apple geen voorheffing betaald over de inkomsten uit Japanse iTunes-abonnementen. Veel van die inkomsten sluisde de iTunes-tak van Apple namelijk door naar het kantoor in Ierland. De Japanners zouden het Ierse hoofdkantoor namelijk betaald moeten hebben voor het gebruik van de softwarelicenties.

Deal met Ierland

Het bedrag dat Apple nu moet betalen is hoog, maar valt in het niet bij het bedrag dat de Europese Commissie vaststelde. De EC bepaalde onlangs namelijk dat het Amerikaanse bedrijf 13 miljard euro aan de Ierse Overheid moet betalen. De deal die Apple en Ierland al sinds de jaren ’90 hebben, zou illegaal zijn. Veel bewoners van Ierland willen dat het geld weer teruggestort wordt in de schatkist. De regering wil echter zijn gunstige belastingklimaat behouden, waardoor veel multinationals zich in Ierland vestigen. “Dat trekt investeringen aan en levert heel veel banen op. Dat is nou juist weer een van de redenen waardoor Ierland er de afgelopen jaren weer is bovenop gekrabbeld”, zo concludeert een NOS-correspondent.

In beroep

Omdat zowel Apple als de Ierse regering het niet eens is met het oordeel van de EC, gaan beide partijen in beroep. Als Apple zijn belasting in de Verenigde Staten had betaald, had het 35 procent moeten afdragen. Door de belastingdeal met Ierland betaalde de multinational echter een percentage dat varieerde tussen 0,05 en 0,005 procent.

Google

Eerder dit jaar verscherpte de Europese Commissie ook al zijn aanklacht tegen Google. De zoekmachinegigant zou zijn dominantie en controle over zoekopdrachten gebruiken om shopping gunstiger uit te laten komen in zoekresultaten. De Commissie heeft aan concurrenten van Google gevraagd of vertrouwelijke informatie openbaar mag worden gesteld. Deze informatie zou de EC namelijk kunnen gebruiken in de rechtszaak.

Bron: NU.nl, NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters