‘Roamingkosten moeten vanaf juni 2017 weg zijn uit EU’

'Geen roamingkosten meer in de Europese Unie vanaf 1 juli 2014'Roamingkosten moeten vanaf juni 2017 afgeschaft zijn binnen de EU. Dat heeft Alexander Winterstein namens de Europese Commissie gezegd op een nieuwsconferentie.

De Europese Commissie trok maandag nog zijn plannen in om de afschaffing van roamingkosten te beperken. In dat plan stond nog dat telecomgebruikers maar een beperkt aantal dagen zonder extra kosten in andere EU-landen konden bellen, sms’en en internetten. Daar werd namelijk voorgesteld dat mensen die meer dan drie maanden of langer dan één maand op rij in het buitenland roamen, wel moeten betalen. Zowel de consumenten als Juncker vonden het daarom niet goed genoeg.

‘Groot succes’

Volgens woordvoerder Winterstein zal de EC echter geen concessies meer doen. “We hebben geluisterd en we moeten nu terug naar de tekentafel. In tegenstelling tot wat sommige media zeggen, zullen roamingkosten vanaf juni 2017 verdwijnen. Punt uit”, aldus de woordvoerder, die het een “groot succes” noemt voor EU-beleidsmakers.

Druk van rechts

Voorzitter Manfred Weber van het centrumrechtse blok van de EU is blij met de beslissing van Juncker: “De druk van de EFP werpt zijn vruchten af”, zo zegt de Duitser in een officieel statement. “Wij willen in 2017 zo transparant mogelijk een einde maken aan de roamingtarieven voor Europese consumenten. Dit is wat we beloofd hebben en daar staan we nog steeds achter. We verwachten dat de Europese Commissie volgende week een sterk signaal in deze richting gaat afgeven.”

Apple moet betalen

Eerder maakte de Europese Commissie zich ook al niet bijzonder populair bij Apple. De Deense commissaris Margrethe Vestager van Mededinging bepaalde namelijk dat het Amerikaanse bedrijf jarenlang illegaal belastingvoordeel had genoten in Ierland, waar de Europese hoofdvestiging zit. Daarom moet Apple maar liefst 13 miljard euro terug gaan betalen aan de Ierse regering. Na het nieuws zakte het aandeel van het elektronicabedrijf vrijwel direct met 0,8 procent. Volgens Apple-CEO Tim Cook zou zijn bedrijf nooit om een speciale deal gevraagd hebben en er ook nooit één gekregen hebben.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters