Kamer bespreekt verruiming afluisteren GSM's

De tweede kamer gaat vandaag bekijken of ze een wetsvoorstel gaan aannemen waarin het afluisteren van GSM’s kan worden uitgebreid. Justitie krijgt dan meer mogelijkheden om mobiele telefoons af te luisteren, te lokaliseren en te storen.

De politie mag als het aan staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) ligt voortaan mobieltjes afluisteren nog voordat er een zwaar misdrijf is gepleegd. Nu mogen personen alleen worden afgeluisterd met toestemming van de officier van justitie. Verder mag het mobiele verkeer voortaan worden verstoord om een misdrijf te voorkomen. Apparatuur om mobieltjes te lokaliseren mag in de toekomst worden gebruikt bijvoorbeeld in geval van een ongeluk waarbij mensen in levensgevaar verkeren.

Het wetsvoorstel regelt verder de totstandkoming van een zogeheten ‘bel-me-niet-register’. Mensen die niet telefonisch willen lastiggevallen door verkopers kunnen zich hier laten registreren. Zij worden dan niet meer lastiggevallen. Behalve een ‘bel-me-niet-register’ komt er ook een antenneregister waarin de locaties van onder meer gsm-antennes zijn opgeslagen. Het register is toegankelijk via het internet. Hierdoor kunnen burgers een beeld krijgen van wat er aan antennes in hun buurt staat opgesteld.

Heemskerk wil ook een einde maken aan het stilzwijgend verlengen van telecom-abonnementen. Consumenten zitten nu vaak vast aan een stilzwijgende verlenging van bijvoorbeeld hun internetabonnement wanneer dit is verlopen. In de nieuwe wet mogen zij wanneer hun abonnement stilzwijgend is verlengd, dit met een termijn van vier weken opzeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters