Kamer bespreekt verruiming afluisteren GSM's

De tweede kamer gaat vandaag bekijken of ze een wetsvoorstel gaan aannemen waarin het afluisteren van GSM’s kan worden uitgebreid. Justitie krijgt dan meer mogelijkheden om mobiele telefoons af te luisteren, te lokaliseren en te storen.

De politie mag als het aan staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) ligt voortaan mobieltjes afluisteren nog voordat er een zwaar misdrijf is gepleegd. Nu mogen personen alleen worden afgeluisterd met toestemming van de officier van justitie. Verder mag het mobiele verkeer voortaan worden verstoord om een misdrijf te voorkomen. Apparatuur om mobieltjes te lokaliseren mag in de toekomst worden gebruikt bijvoorbeeld in geval van een ongeluk waarbij mensen in levensgevaar verkeren.

Het wetsvoorstel regelt verder de totstandkoming van een zogeheten ‘bel-me-niet-register’. Mensen die niet telefonisch willen lastiggevallen door verkopers kunnen zich hier laten registreren. Zij worden dan niet meer lastiggevallen. Behalve een ‘bel-me-niet-register’ komt er ook een antenneregister waarin de locaties van onder meer gsm-antennes zijn opgeslagen. Het register is toegankelijk via het internet. Hierdoor kunnen burgers een beeld krijgen van wat er aan antennes in hun buurt staat opgesteld.

Heemskerk wil ook een einde maken aan het stilzwijgend verlengen van telecom-abonnementen. Consumenten zitten nu vaak vast aan een stilzwijgende verlenging van bijvoorbeeld hun internetabonnement wanneer dit is verlopen. In de nieuwe wet mogen zij wanneer hun abonnement stilzwijgend is verlengd, dit met een termijn van vier weken opzeggen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters