Kaspersky: ‘Windows Phone is het veiligste besturingssysteem’

Eugene Kaspersky, de topman van antivirusfabrikant Kaspersky, stelt dat Windows Phone het veiligste besturingssysteem voor smartphones is. “En de volgende versie (Windows 10 Mobile, red.) wordt nog een stuk veiliger.”

Microsoft Lumia 435 hoofdfoto

Dit vertelt Kaspersky op een beveiligingsconferentie in Australië. Hij beweert daarnaast dat iOS en Android een boel zwakheden qua beveiliging hebben. “Criminelen zijn geobsedeerd met iOS en er zijn heel veel zwakheden hieraan”, zegt Kaspersky over het besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

Verder zegt hij over iOS: “Het meest gevaarlijke scenario heb je met de iPhone. Het is lastig om malware voor deze smartphone te ontwikkelen, omdat het besturingssysteem gesloten is voor programmeurs. Elk systeem heeft echter zijn zwakheden.”

“Als het gebeurt”, zegt hij over een infectie van iOS. “Dan worden in het slechtste scenario miljoenen apparaten geïnfecteerd zonder dat er een antivirus is. Dit komt omdat antivirusbedrijven niet de rechten hebben om echt goede antivries voor Apple te ontwikkelen”, aldus Kaspersky.

Hij meent verder dat Android ook niet veilig is en dat Windows Phone het veiligst is. “Dat besturingssysteem is tot dusver heel ‘clean’. Windows is veel beter dan de rest, zoals iOS, OS X en Android. Microsoft maakt de volgende versie nog een stuk veiliger.”

Het is onduidelijk of Windows Phone veiliger is omdat het minder aantrekkelijk voor hackers is, omdat het zoveel minder populair is dan iOS of Android, of omdat het echt beter beveiligd is. Kaspersky zegt overigens ook dat 97% van de mensen op smartphones wachtwoorden gebruikt voor mobiel bankieren. Die kunnen mogelijk door hackers worden opgepikt. Daarnaast zegt hij dat de beste beveiliging tegen hackers is door het internet niet te gebruiken.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters