Kaspersky: ‘Windows Phone is het veiligste besturingssysteem’

Eugene Kaspersky, de topman van antivirusfabrikant Kaspersky, stelt dat Windows Phone het veiligste besturingssysteem voor smartphones is. “En de volgende versie (Windows 10 Mobile, red.) wordt nog een stuk veiliger.”

Microsoft Lumia 435 hoofdfoto

Dit vertelt Kaspersky op een beveiligingsconferentie in Australië. Hij beweert daarnaast dat iOS en Android een boel zwakheden qua beveiliging hebben. “Criminelen zijn geobsedeerd met iOS en er zijn heel veel zwakheden hieraan”, zegt Kaspersky over het besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

Verder zegt hij over iOS: “Het meest gevaarlijke scenario heb je met de iPhone. Het is lastig om malware voor deze smartphone te ontwikkelen, omdat het besturingssysteem gesloten is voor programmeurs. Elk systeem heeft echter zijn zwakheden.”

“Als het gebeurt”, zegt hij over een infectie van iOS. “Dan worden in het slechtste scenario miljoenen apparaten geïnfecteerd zonder dat er een antivirus is. Dit komt omdat antivirusbedrijven niet de rechten hebben om echt goede antivries voor Apple te ontwikkelen”, aldus Kaspersky.

Hij meent verder dat Android ook niet veilig is en dat Windows Phone het veiligst is. “Dat besturingssysteem is tot dusver heel ‘clean’. Windows is veel beter dan de rest, zoals iOS, OS X en Android. Microsoft maakt de volgende versie nog een stuk veiliger.”

Het is onduidelijk of Windows Phone veiliger is omdat het minder aantrekkelijk voor hackers is, omdat het zoveel minder populair is dan iOS of Android, of omdat het echt beter beveiligd is. Kaspersky zegt overigens ook dat 97% van de mensen op smartphones wachtwoorden gebruikt voor mobiel bankieren. Die kunnen mogelijk door hackers worden opgepikt. Daarnaast zegt hij dat de beste beveiliging tegen hackers is door het internet niet te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. hanszw -

  Als zelfs de schrijver van dit stuk al niet begrijpt wat hij zelf heeft geschreven……..
  Er staat toch echt dat Kaspersky meent dat Windows Phone het veiligst is en tot dusver heel clean en veel beter dan de rest. Hij praat hier over het besturingssysteem en niet over een platform wat meer of minder in trek zou zijn. Hoe kom je dan aan de belachelijke stelling dat het ook zou kunnen zijn omdat het platform minder in trek is, dus omdat een platform minder wordt verkocht zou het daarom dan veiliger zijn? Tjonge jonge, geloof wat je zelf geloven wilt maar het is in ieder geval duidelijk dat Windows Phone niet je favoriet is.

  1. Nathan Klumpenaar -

   Ehm…. volgens mij snap JIJ het niet. Geen enkel platform is 100% veilig. Alleen bij een platform met weinig mensen is het maken van een geavanceerd virus niet lonend genoeg.

   1. iRobot -

    Wat Kaspersky zegt is “So far very clean.”. Dat is zijn waarneming. Daar is uiteraard een oorzaak voor maar voor de Windows user niet heel erg relevant.

    Een erg interessant stukje vond ik dit

    " “The most dangerous scenario is with iPhones. It is less probable because it is very difficult to develop malware for iPhones, because the operating system is closed to outside programmers. But every system has a vulnerability. If it happens—in the worst-case scenario, if millions of the devices are infected—there is no antivirus, because antivirus companies do not have any rights to develop true end-point security for Apple."

    M.a.w. als het mis gaat bij iOS heb je niks om je te beschermen. Scarry.

   2. hanszw -

    Waar praat ik dan over een platform wat 100% veilig zou zijn? Het gaat mij om een zelf bedachte conclusie dat windows veiliger zou zijn vanwege het kleinere marktaandeel, terwijl Kaspersky het uitsluitend over het platform heeft. Dat virus makers eerst de grote platforms willen pakken dat kan een kind nog bedenken. Dat zou dan ook betekenen dat straks Windows Phone 10, wat gelijk is aan windows 10, opeens een stuk onveliger zou zijn want pers slot heeft windows wel een groot markt aandeel. In de 1e 3 regels van het stuk wordt al gezegd dat windows 10 juist nog een stuk veiliger zou zijn. Gaat dus duidelijk niet over een marktaandeel. Dus Nathan, snap jij het eigenlijk wel?

   3. iRobot -

    "Dat zou dan ook betekenen dat straks Windows Phone 10, wat gelijk is aan windows 10, opeens een stuk onveiliger zou zijn"

    Nee die conclusie is niet juist. Jij trekt de conclusie dat alle potentiële gevaren gelijk geport zijn naar de telefoon. Dat is natuurlijk niet zo al wordt het voor het bouwen van toekomstige virussen/gevaren wel makkelijker.
    Nogmaals, Kaspersky constateert dat Windows op de telefoon “So far very clean.” is. De reden is niet zo heel relevant voor de gebruiker.

   4. hanszw -

    Het was dus geen conclusie maar een stelling, gebaseerd op de mening van de schrijver van het stukje.

   5. Dave -

    Haha, als je de internet op elke manier blokkeert wat mogelijk is is het nog steeds 100% veilig zolang diegene geen fissieke toegang heeft

   1. Nathan Klumpenaar -

    Goed, antifirus is weg, Maar sinds wanneer hebben we antivries op ons mobiel?

 2. Nathan Klumpenaar -

  antifirus ; 2de regel onder het plaatje,
  Waarom een apple plaatje? Windows lijkt me toepasselijker?
  Ikzelf denk vooral dat het komt omdat windows minder populair is.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

ios 11.3

Iedereen kan nu de betaversie van iOS 11.3 installeren lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters