Keylogger standaard geïnstalleerd op BlackBerry en Android-smartphones – Update 2

Een ontwikkelaar is bij toeval gestuit op een keylogger die standaard geïnstalleerd staat op telefoons van BlackBerry en smartphones met het Android OS. De applicatie draait onopgemerkt in de achtergrond en sluist privédata door naar providers en producenten.

De keylogger werd per toeval ontdekt door een ontwikkelaar die in het Android OS zat te graven, zo meldt Webwereld. De keylogger, gemaakt door het bedrijf Carrier IQ, geeft alle toetsaanslagen die op een smartphone worden gedaan door aan de producenten en de providers. Daarnaast wordt ook het sms-verkeer doorgesluisd, alsmede het https-verkeer.

De ontwikkelaar, Trevor Eckhart, heeft kort na de publicatie van de onderstaande video een rechtszaak aan zijn broek gekregen van Carrier IQ. Die heeft dit dreigement inmiddels weer ingetrokken toen de Electronic Frontier Foundation zich ermee ging bemoeien. Inmiddels heeft het bedrijf middels een persbericht (pdf) laten weten dat diens services essentieel zijn voor providers en producenten. De afnemers zouden namelijk graag willen weten wat hun consumenten bezigt houdt om zo hun dienstverlening te verbeteren.

De software van Carrier IQ is niet te vinden op Nederlandse smartphones omdat zulke diensten bij wet verbonden zijn. Daarnaast hebben ook HTC-smartphones niet de software aan boord. Desondanks hebben veel smartphones in andere landen wel de software standaard mee gekregen. Fabrikanten, providers en ontwikkelaars als Google, hebben nog niet gereageerd op de perikelen rondom Carrier IQ.

Update op 30/11/2011 om 13:35 uur:

Nokia heeft bij All About Phones aangegeven dat deze fabrikant geen keylogger-software van Carrier IQ op zijn toestellen heeft staan. De fabrikant heeft op geen enkel toestel in de hele wereld software staan waarmee Nokia bij zijn klanten kan meelezen wat er op het toestel gebeurt.

KPN heeft als eerste Nederlandse provider laten weten dat het bedrijf geen zaken doet met Carrier IQ. KPN meldt dat het telecombedrijf zich distantieert van de werkwijze en gaat met zijn partners overleggen om te onderzoeken of zij zulke diensten gebruiken in hun hardware. Ook Vodafone laat weten dat het bedrijf geen gebruik maakt van zulke diensten.

T-Mobile heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters