Waarom elk smartphonescherm er anders uit ziet

Het lijkt erop dat we de laatste tijd in smartphoneland veel bezig zijn met hoe kleuren er op je smartphone uitzien. De Pixel 2 kreeg als van sommige gebruikers het commentaar dat deze er te duf uitzien, terwijl Google juist wilde gaan voor wat meer natuurlijke kleuren. Hierop zijn toch onlangs meer kleurmodussen toegevoegd om de kleuren wat intensiever te maken. Niet alleen Google is hiermee bezig geweest, maar steeds meer toestellen komen met verschillende modussen om te beheren hoe de kleuren er op je display eruit zien. Dit is wat je moet kleurmanagement op je toestel en waarom het opeens zo belangrijk lijkt te zijn.

Het verschil tussen kleurruimte en kleurbereik

Wanneer we het hebben over kleuren op een display zijn twee begrippen van belang: kleurbereik en kleurruimte. Vaak wordt kleurbereik als synoniem gebruikt voor kleurruimte, maar er is wel een belangrijk verschil. Als we het hebben over kleurruimte, wordt een bepaalde manier van het organiseren van kleuren bedoeld. Het is een manier om kleuren te beschrijven. Verschillende voorbeelden van kleurruimtes zijn bijvoorbeeld sRGB, Adobe RGB en DCI-P3. Hierbij is DCI-P3 een wat nieuwere kleurruimte, welke vooral bij 4k content wordt gebruikt en een kleurbereik heeft dat 26 procent groter is dan bij sRGB. Elke kleurruimte heeft weer een ander kleurbereik. Dit zijn de daadwerkelijke mogeijke kleuren binnen de kleurruimte. Over het algemeen geldt dat hoe groter het kleurbereik is, hoe intensiever alles wordt.

kleurruimtes met verschillende kleuren

OLED displays hebben een groter kleurbereik

Eén van de redenen dat smartphonemakers de laatste tijd druk bezig zijn met kleurmodussen, is omdat steeds meer toestellen uitgerust worden met een OLED display in plaats van een LCD paneel. En je raadt het al, deze twee panelen hebben elk een ander kleurbereik. Een OLED display heeft namelijk een groter kleurbereik en kan daarom ook de DCI-P3 kleurruimte  beter weergegeven. Maar hoewel de intensieve DCI-P3 kleuren leuk zijn tijdens het spelen van een spelletje, zijn ze niet natuurgetrouw en dus minder handig wanneer je daadwerkelijk moet weten hoe de kleuren op je beeldscherm er in het echt uitzien. Als je bijvoorbeeld een bepaalde kleur verf moet kiezen voor je kamer of een nieuw jas online koopt, is het handiger dat het beeldscherm de kleuren wel accuraat weergeeft en niet een boost geeft om ze mooier te maken.

Verschillende kleurmodussen

Omdat mensen soms wel en soms toch weer niet gebruik willen maken van de extra verzadigde kleuren, zijn er verschillende kleurmodussen in het leven geroepen. Met de nieuwe Android Oreo 8.1 update krijgen Pixel 2 gebruikers bijvoorbeeld de beschikking over drie kleurmodussen: Natural, Boosted en Saturated. Standaard gebruikt de Pixel 2 namelijk de wat meer natuurgetrouwe sRGB kleurruimte. Met de verschillende kleurmodussen kunnen gebruikers zelf kiezen hoe intens de kleuren op het scherm zijn. Ook komt Google met een update, waarbij je per app de DCI-P3 kleurruimte kunt forceren. Het bedrijf waarschuwt wel dat de kleuren hierdoor minder accuraat kunnen worden.

Google Ppixel 2 XL
De Google Pixel 2 XL

Steeds meer smartphonemakers doen mee

Ook andere smartphonemakers bieden verschillende kleurmodussen aan. Zo kun je met de Samsung Galaxy Note 8 kiezen tussen Adaptive Display, AMOLED Cinema, AMOLED Photo en Basic. Bij de OnePlus 5T heb je maar liefst vijf opties. En ook Apple doet mee aan het festijn en ondersteunt zowel sRGB en DCI-P3. De iPhonemaker heeft er echter voor gekozen om het besturingssysteem zelf te laten switchen tussen de twee kleurruimtes, afhankelijk van bijvoorbeeld de app die je gebruikt en op welke iPhone je werkt.

Meer factoren van invloed op weergave kleuren

Overigens is niet alleen de kleurruimte van invloed op hoe de kleuren er op je display eruit zien. Ook bijvoorbeeld de kalibratie van je display, de helderheid van je display en het daglicht veranderen hoe je display eruit ziet. Als je bijvoorbeeld de helderheid van je display omlaag haalt, wordt alles op je display meteen een beetje doffer.

Via: Gizmodo

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters