Koers TomTom en Garmin in vrije val na aankondiging Google

Kort na het bekendmaken van de turn-by-turn navigatieapplicatie Google Maps Navigation duikelden de koersen van zowel Garmin als TomTom naar benden. Google heeft met de gratis applicatie voor Android 2.0 de markt betreden van TomTom en Garmin en analisten zien het somber in voor de twee concurrenten.

Kort na de aankondiging van Google afgelopen woensdag beefde de navigatiewereld op zijn grondvesten. Google betrad na veel geruchten dan eindelijk de markt en deed dat met zijn eigen platform Android 2.0 en Google Maps. De softwaregigant introduceerde de nieuwe Google Maps Navigation, waarmee consumenten gratis turn-by-turn navigatie met gesproken aanwijzingen krijgen op hun Android-telefoon. De concurrenten TomTom en Garmin die hun inkomsten halen uit applicaties voor onder andere Windows Mobile, Symbian en iPhone waren niet gecharmeerd van de nieuwe applicatie en analisten voorspelden niet veel goeds. De kans dat Google deze markt niet grotendeels naar zich toe zal trekken wordt groot geacht.

Eerder gaf TomTom bij het bekendmaken van zijn kwartaalcijfers nog aan dat de markt voor mobiele navigatie steeds belangrijker wordt voor de producent. De kans is nu groot dat Google roet in het eten gaat gooien waardoor de twee grootste navigatieproducenten ter wereld het moeilijker gaan krijgen. Het aandeel TomTom stond gisteren na bekendmaking van zowel de kwartaalcijfers als de bekendmaking van Google op net geen 40 procent lager. Garmin zag zijn koers met 16 procent teruglopen die dag.

Koers TomTom en Garmin 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters