Korte introductie: met WiMAX internetten

Deze keer hebben we een korte introductie met de nieuwe standaard WiMAX. WiMAX de vierde generatie van mobiele communicatie systemen staat in de start blokken en wij gaan je er kort alles over vertellen wat er tot nu toe te vertellen valt!

WiMAX is de afkorting van: Worldwide Interoperability for Microwave Access. WiMAX is de vierde generatie mobiele communicatie. De eerste generatie was analoge mobiele telefonie,de tweede generatie is GSM en de derde generatie is UMTS.

WiMAX is gebaseerd op de standaard IEEE 802.16. Binnen 802.16 zijn twee verschillende standaarden gedefinieerd, dit zijn 802.16D en 802.16E . De D standaard is geschikt voor portable gebruik net als bij Wi-Fi. De E standaard ondersteund roaming en is hiermee vergelijkbaar met UMTS/HSDPA, echter de snelheid van UMTS/HSDPA is maximaal 14,4Mbps en van WiMAX is de snelheid maximaal 100Mbps.

Mobiele WiMAX zal in Nederland pas mogelijk zijn vanaf 2009. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Niet alle WiMax frequenties zijn verdeeld; Het Ministerie van Economische Zaken zal in 2008 de resterende frequenties verdelen/veilen. Dan pas kunnen bedrijven die een frequenties hebben toegewezen starten met de uitrol van een WiMAX netwerk.
  • De ontwikkeling van apparatuur voor 802.16E bevindt zich in de pilot fase. Zo voert Worldmax in Amsterdam Zuid/Oost de eerste pilot ter wereld uit voor Mobile WiMax in de 3,5Ghz frequentie band.
  • Randappratuur zoals handsets en PC kaarten zijn nauwelijks beschikbaar. Dit aantal zal de komende jaren sterk groeien. Voor 2008 worden 250 verschillende toestellen verwacht die geschikt zijn voor WiMAX. Intel is hier een belangrijke driver achter. Zo heeft Intel besloten om geen UMTS/HSDPA technologie maar WiMAX technologie in hun chipsets te bakken.

Nokia is van plan om ook met WiMax te beginnen en start daarom begin 2008 de verkoop van mobiele apparaten met wimax-technologie. Maar hoe zit het nou met die andere standaarden die we in de wereld kennen?

Even een kort overzicht van de andere standaarden waarmee gewerkt wordt in de telecom.

De tweede generatie mobiele communicatie is gebaseerd op GSM technologie. Voor datacommunicatie zijn er drie mogelijkheden. De meest eenvoudige optie is het GSM toestel te gebruiken als inbelmodem. De snelheid is dan beperkt tot 9.6 kb/sec. GPRS (afkorting van General Packet Radio Service) kan gelijktijdig van meerdere GSM kanalen gebruik maken waardoor er meer bandbreedte te beschikking is. EDGE (afkorting voor Enhanced Data Rates for GSM Evolution) maakt ook gebruik van het GSM netwerk maar dan met een andere techniek.

Alle mobiele operators bieden GPRS diensten, EDGE wordt in Nederland alleen door Telfort geleverd. Door de overname van Telfort door KPN worden ook de beide mobiele netwerken met elkaar geïntegreerd. Mede als gevolg hiervan zal EDGE sneuvelen.

De derde generatie mobiele communicatie is gebaseerd op UMTS (afkorting Universal Mobile Telecommunications System) technologie. Het eerste UMTS protocol genoemd Release 99 ondersteunde een snelheid van 384kb/sec. HSDPA (afkorting van High Speed Downlink Packet Access) is een nieuwere versie van UMTS. Bestaande UMTS aanbieders kunnen hiervoor hun bestaande netwerk geschikt maken voor HSDPA. De huidige versies van HSDPA ondersteunen snelheden tot 1.8 mb/sec.

T-Mobile leverde in April 2006 als eerste operator HSDPA services. KPN en Vodafone volgden ruim een half jaar later. Omdat netwerken nog in de inrol fase verkeren kan de dekking van HSDPA kan per mobiele operator nog sterk verschillen. Nieuwere HSDPA versies die snelheiden van ruim 7 mb/sec. ondersteunen zullen in 2008/09 beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.

Een andere ontwikkeling betreft de standaarden 802.11. Er zijn twee belangrijke standaarden, de eerste is 802.11b die gebruikt wordt voor Wifi hotspots. Het bereik van hotspots is beperkt, er zijn dan ook veel aanbieders en aanbiedingsvormen. De tweede standaard is 802.11 beter bekend als Wimax. Wimax is nog niet beschikbaar, dit jaar zullen er in Nederland nog wel pilot Wimax netwerk uitgerold worden.

De snelheid in mobiele bandbreedte zal ook na HSDPA en WIMAX nog met grote stappen gaan groeien. Zoals als het zich nu laat aanzien zal de snelheid van mobiele bandbreedte zich de komende jaar per jaar verdubbelen. Zo worden nu in Japan en Korea investeringen gedaan in netwerk met bandbreedte van meer dan 100Mb/sec. en kondigen ook de eerste 1Gb/sec. mobiele netwerken zich al aan.

Meer info kan je op de volgende sites vinden over de genoemde diensten:

GRPS protocol
EDGE protocol
UMTS protocol
HSDPA protocol
WiMAX protocol

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters