Kosten limiet voor dataroaming bij KPN en Vodafone

Per 1 maart is de mogelijkheid voor KPN en Vodafone klanten er om een dataroaming limiet in te stellen voor in het Europese buitenland. De bedoeling hiervan is dat er niet onverwachts torenhoge rekeningen voor mobiel internet binnenkomen na een bezoek aan het buitenland. Per 1 juli wordt een dergelijk bestedingsplafond voor elke provider verplicht.

Europese UnieDe twee providers lopen hiermee voorop op een wet die door de Europese commissie is aangenomen en per 1 juli van kracht wordt. De wet houdt in dat aanbieders van mobiel internet verplicht zijn om de dataroamingkosten per maand standaard tot 50 euro te beperken, door bijvoorbeeld de verbinding te verbreken als de limiet is bereikt. De consument staat er echter vrij in om de limiet te verhogen of helemaal uit te schakelen.

Op dit moment kan de consument bij KPN zelf beslissen om een limiet van 50 euro in te stellen als maximum bedrag, te besteden aan mobiel internet buiten Nederland en in Europa. Door een sms te versturen naar 1330 wordt de limiet ingesteld. Als de persoon in kwestie met dataroaming in het buitenland zijn bestedingslimiet bereikt wordt hij afgesloten van het internet.

Ook de klanten van Vodafone wordt de kans geboden om nu al gebruik te maken van een bestedingslimiet van 59,50 euro, vanaf 1 juli moet deze standaard 50 euro worden. Op dezelfde manier als bij KPN kan de limiet worden ingesteld, alleen is de limiet niet zo bindend als bij de hierbovengenoemde provider. Op 80% van de bestedingslimiet krijgt de gebruiker een waarschuwing per sms dat hij nog maar 20% over heeft van zijn internet limiet. Als hij 100% heeft verbruikt wordt hij net als bij KPN afgesloten, alleen kan de consument dan nog een sms versturen om de datalimiet uit te schakelen als hij toch nog gebruik wil maken van mobiel internet in het buitenland.

Per 1 juli zullen alle providers zich aan de wet van de bestedingslimiet moeten gaan houden, dus is het belangrijk goed op te letten dat je in het buitenland niet opeens zonder internet zit. De voordelen van de wet zijn echter dat je niet na een vakantie onverwacht een internetrekening krijgt thuisgestuurd van een paar duizend euro.

De wet zorgt er ook voor dat de prijs voor dataroamen die de providers elkaar onderling kunnen rekenen wordt verlaagd tot 80 cent per megabyte in 2010, en tot 50 cent per megabyte in 2011.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters