'KPN bouwt in alle stilte een CDMA-netwerk op 450 MHz'

KPN is sinds november 2009 in alle stilte begonnen met het bouwen van een 450 MHz-netwerk in Nederland. De telco had dankzij een overname uit 2005 de vergunning hiervoor verkregen. De voordelen deze lage band is dat de kwaliteit uitstekend te noemen is waardoor hoge kwaliteit data en spreek draadloos verstuurd kan worden.

KPN CDMA-mast

Volgens de website Frequency Monitor Centre heeft KPN met de overname van het bedrijf Nozema Services in 2005 licenties voor de 450 Mhz-band in Nederland verkregen. KPN heeft volgens de bron de 451,76875 – 454,76875 MHz en de 461,76875 – 464,76875 MHz in handen gekregen met de overname. De licenties hebben echter wel als regel dat binnen vijf jaar een landelijk dekken netwerk uitgerold dient te worden door de eigenaar anders vervallen de licenties en worden ze opnieuw verkocht. Eind 2009 lijkt KPN dan ook begonnen te zijn met het bouwen van het netwerk en lijkt dit vooralsnog in alle stilte te willen doen aangezien de telco de eigendom en uitrol nog niet publiekelijk heeft gemaakt. Volgens FMC heft KPN de spreadspectrum techniek CDMA450 geadopteerd voor het netwerk. Voordeel hiervan is dat de techniek grote afstanden kan overbruggen en een grote datasnelheid kan verwerken en faciliteren.

KPN lijkt hiermee het eerste en enige CDMA-netwerk van Nederland te bezitten en haar concurrenten hiermee het nakijken te geven. Voordelen van een dergelijk lage band is dat de kwaliteit van het signaal erg goed en KPN heeft dan ook flink wat blokken van de band in bezit om een goed data-netwerk uit te rollen. De telco lijkt het netwerk alleen nog aan zakelijke bedrijven te bedienen om hun netwerk te controleren en te beveiligen. De telco heeft het netwerk dan ook alleen voor Machine-to-Machine communicatie in gebruik gesteld en derhalve ondergebracht bij KPN M2M Corporate, aldus de bron. Het netwerk zal, ondanks dat aan de CDMA450 een PTT push-to-talk functie is toegevoegd, voorlopig niet voor spraak gebruikt worden, maar exclusief voor Machine-to-Machine communicatie gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Marcustus -

  CDMA gebruiken we al jaren op grote schaal voor particulieren/bedrijven denk maar aan UMTS die gebruikt het W-CDMA techniek.. Het CDMA netwerk is vele malen lager dan een GSM netwerk, omdat het veel minder energie nodig heeft om ver te komen/communiceren. Ik heb liever een CDMA 450 netwerk dan een WCDMA 2100 netwerk, die we al 8 jaar hebben.

 2. hub cremers -

  Erg goed dat er een CDMA network komt. Hopelijk ook snel voor particulieren.
  De straling van dit network is vele malen lager dan de GSM-technologie, waar ons over wordt verteld dat het geen kwaad kan. Er worden ons wel meer fabeltjes verteld over hoe onschuldig straling of andere vervuiling is.
  De WHO legt een duidelijke relatie tussen kanker en mobiele telefoons met GSM technologie.
  Wij moeten onze kinderen beschermen tegen ongezonde straling!

  1. Dominick -

   Euhm, dat er een CDMA-netwerk komt wil niet zeggen dat ze het GSM-netwerk gaan uitrangeren. En twee netwerken lijkt me nog schadelijker dan alleen een GSM-netwerk 😉

 3. makis -

  Gebruiken ze inmiddels CDMA-netwerk ook voor particuliere klanten? Zijn er geen andere providers in Nederland die over CDMA- netwerk beschikken? Deze schijnt veel lagere EMF straling te emitteren dan de GSM. Zelfs 28 keer lager.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters