KPN en Rabobank introduceren NFC-simkaart

KPN en Rabobank hebben vandaag een NFC simkaart geïntroduceerd die contactloos betalen mogelijk maakt. De speciale simkaart slaat gegevens op een veilige plek op de simkaart op.

Contactloos betalen is erg opkomend in Nederland. De ING bank heeft het in 2015 al p_apps_rabo_wallet_contactloos_betalen_icoon_29744715beschikbaar gemaakt voor al zijn klanten met een Android telefoon die beschikken over NFC, en nu kunnen Rabobank-klanten het ook gebruiken.

Vereisten

betaalpas_in_mobiel_02KPN en Rabobank zeggen al langere tijd getest te hebben. Vandaag is het eindproduct beschikbaar voor het grote publiek. Er zitten alleen wel een aantal haken en ogen aan vast. Om gebruik te maken van contactloos betalen moet je uiteraard een bankrekening hebben bij de Rabobank, daarnaast moet je een abonnement hebben bij KPN. Een prepaid-abonnement werkt niet. Verder moet je een Android-smartphone bezitten met NFC en Android 4.4 of hoger. Ondanks dat iPhones over een NFC-chip beschikken werkt de dienst niet op deze toestellen. Apple staat uitsluitend Apple Pay toe met deze chip.

Veiligheid

Als je alles NFC simkaartbezit van de bovenstaande lijst kun je aan de gang. Het betalen met een NFC-simkaart is volgens de ontwikkelaars net zo veilig als een plastic betaalpas. Je kunt met de Rabo Wallet-app alleen betalen bij pinapparaten met NFC. Vandaag de dag zijn dat er al aardig wat, maar KPN en Rabobank verzekeren dat aan het einde van 2016 minimaal 50 procent van alle pinapparaten contactloos kan betalen.

NFC simkaart functionaliteiten

Voor KPN-klanten is de Rabo Wallet-app niet het enige. De KPN NFC-simkaart kan ook inchecken in het OV, dienen als identiteitsbewijs, dienen als toegangskaart voor een evenement en bij bedrijven gebruikt worden als toegangspas.

536654a7-2bc9-45dd-a24d-b9b2648f4b24_NFC-sim-voorkant (1)Alle mensen die vanaf 2016 abonnee zijn bij KPN krijgen zo’n NFC-simkaart direct. Bestaande klanten krijgen hem pas als ze een nieuwe simkaart aanvragen. Dit geldt ook voor klanten van Telfort en Simyo. Deze providers gebruiken het KPN-netwerk en kunnen dus ook de NFC-simkaart gebruiken.

Het in- en uitchecken in het OV is deze maand nog in de testfase, maar zal ook binnenkort beschikbaar worden voor gebruikers met een NFC-simkaart. Over de andere functies van de simkaart heeft KPN nog niets bekend gemaakt, waarschijnlijk zullen deze functies de aankomende jaren langzaam aan door organisaties geadopteerd worden.

Bronnen: KPN    Rabobank

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters