'KPN gaat HD Voice introduceren voor haar abonnees'

KPN staat op het punt om HD Voice voor zijn klanten te introduceren. Met HD Voice worden gesprekken helderder en achtergrondruis wordt weggefilterd. Daarnaast gaat de provider nieuwe maatregelen nemen om signalering op zijn netwerk tegen te gaan omdat deze erg is toegenomen bij de provider.

Een medewerker van KPN wist tijdens een meeting aan te geven dat de telco momenteel druk bezig is om HD Voice te introduceren voor zijn klanten, aldus een betrouwbare bron van All About Phones. Met HD Voice worden gesprekken helderder en wordt achtergrondruis weggefilterd door zowel het toestel als de operator. Dit zou moeten resulteren in een prettiger gesprek waarbij de klanken en tonen nagenoeg geruisloos verstuurd kunnen worden.

Volgens KPN-woordvoerder Steve Hufton kijkt KPN momenteel met veel interesse naar het buitenland. “In landen zoals Engeland en Frankrijk wordt HD Voice al veel toegepast door providers als Orange. KPN kijkt met veel interesse naar deze ontwikkeling en houdt de technologie dan ook goed in de gaten.” Hufton kon niet aangeven of KPN daadwerkelijk plannen heeft om HD Voice te introduceren op zijn netwerk en op welke termijn dat gaat gebeuren.

In de meeting werd ook uitvoerig gesproken over het probleem van applicaties zoals WhatsApp. Het probleem zou hem dan ook niet alleen liggen in de data-hoeveelheid die dergelijke applicaties gebruiken en feit dat de applicaties kannibaliseren op de andere diensten van KPN. Zo is de data signaling die zulke applicaties met zich mee brengen eveneens een groot probleem voor het netwerk. KPN zag de signaling op zijn netwerk exponentieel stijgen de afgelopen maanden, zo blijkt uit een sheet die tijdens de presentatie werd weergegeven. Met signaling wordt aangegeven hoe vaak een applicatie of telefoon kijkt of er een nieuw pakketje voor de dienst beschikbaar is op het netwerk. Hoe vaker de applicatie en/of het toestel dit aanvraagt bij het netwerk, hoe intensiever de last op het netwerk is.

Volgens Hufton klopt het inderdaad dat applicaties als WhatsApp een grote impact hebben op het netwerk die hier steeds meer onder gebukt gaan. “We gaan hier dan ook fors in investeren om signaling tot een minimum te beperken. We dienen beter om te gaan met zulke applicaties en de intensiviteit die ze teweeg brengen op ons netwerk.” Volgens Hufton is dat onder meer de reden geweest van de prijsverhoging voor data bij de operator. KPN dient namelijk stevig te investeren in het netwerk terwijl de kosten sterk stijgen door de groei van data en bijkomende problemen zoals signaling.

Een video met uitleg wat HD Voice precies inhoudt kan hier gevonden worden.

KPN Signalering

 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters