KPN gaat tot een kwart van het personeel ontslaan

KPN heeft vroegtijdig haar financiële cijfers openbaar gemaakt en diens toekomstplannen. Als gevolg van het instorten van de belminuten en smsjes bij de telco en de opkomst van mobielinternet, moeten er tot en met 2015 maximaal 5000 mensen het bedrijf verlaten.

Slechts een paar weken nadat de nieuwe CEO van KPN aan het roer is, gaat het mes al in het vlees; de telco heeft middels een persbericht bekend gemaakt dat het 20 tot 25 procent van zijn Nederlandse personeelsbestand gaat in slinken. Dit moet gebeuren tussen nu en 2015 en daarbij merkt KPN op tijdens de conferencecall dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten worden. Volgens Eelco Blok, CEO van KPN, is de plotselinge koerswijziging te weiten aan het feit dat mobiel internet een vogelvlucht heeft genomen en dat applicaties zoals Whatsapp en diensten als voip traditionele inkomstenbronnen zoals bellen en sms’en ondermijnen.

Als gevolg hiervan is de afzet van zowel belminuten als smsjes flink gedaald en dat voelt KPN direct in de cijfers. In maart 2011 daalde het sms-verkeer met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus de CEO van het bedrijf. KPN gaat dan ook haar mobiele internetbundels flink op de schop nemen en sluit daarbij niet uit dat het bepaalde diensten gaat blokkeren middels een datalimiet. Daarnaast zal internet, sms en bellen voortaan uit een enkele bundel gaan bij KPN, iets dat provider Vodafone al sinds 2010 heeft geïmplementeerd in haar abonnementen.

Ook werd duidelijk dat het bedrijf honderd miljoen euro’s in Nederland extra zal investeren bovenop de standaard 1,1 miljard euro investeringen die normaal in een jaar gedaan worden. Dit om de capaciteit van het netwerk uit te breiden en om hogere datasnelheden te bewerkstelligen. Volgens KPN zal de snelheid van diens internet stijgen tot 20 tot 40 Mbps, daar waar het nu 7.2 Mbps is.

KPN benadrukt nu al dat de service-afdelingen, zoals de helpdesk, die in contact staan met klanten ontzien zullen worden. “Er wordt vooral gesneden in de backoffice en in het management”, stelt Blok. De bezuinigingen lijken alleen van toepassing te zijn voor Nederland, andere landen waarin KPN actief is, ondermeer Duitsland en België, lijken nog wel voldoende winstgevend te zijn voor de telco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. just--mike -

    Wat vinden jullie van de actie van kpn om andere abonnementsdiensten aan te bieden mbt internet?

    Ik zit er zelf over te denken om over te stappen als KPN dit doorvoert en het staat me niet aan of ineens andere providers gaan ook meedoen. Ik zou dan (als alleen KPN zijn koers wijizgt) van het altijd goede Hi/KPN (ik heb het over de dekking) naar vodafone (geen idee hoe hun dekking is).

    Ik wacht nog totdat KPN zijn plannen definitief bekend maken.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters