KPN kan al haar klanten 4G leveren in Nederland

Provider KPN heeft bekend gemaakt dat het bijna klaar is met de uitrol van 4G in Nederland. De provider denkt geld te verdienen door grotere databundels te slijten aan consumenten.

Tijdens een persconferentie in Marken liet de provider weten dat de uitrol van haar 4G-netwerk nagenoeg voltooid is. In de komende weken worden de laatste locaties geactiveerd en omgebouwd, maar inmiddels heeft meer dan 92 procent van de klanten van KPN toegang tot het 4G-netwerk, mochten ze dat willen. De provider heeft in totaal 1.4 miljard euro uitgegeven aan de licentie voor 4G en de uitrol van het sterk vernieuwde netwerk.

KPN heeft ervoor gekozen om al haar kasten die onder de masten staan te vervangen met nieuwe Ericsson kasten. Hierdoor wordt de onderhoud goedkoper, makkelijker en energiezuiniger. Ook kan de provider in de toekomst makkelijker het netwerk updaten. Zo hoeft KPN alleen nog maar een software-update uit te rollen om LTE Advanced te activeren op haar netwerk. Ook kan de provider op afstand haar zendpalen in een bepaalde hoek zetten om zo beter het netwerk af te stemmen op de omgeving. Sommige zendmasten heeft KPN eveneens moeten vervangen om zo klaar te zijn voor de toekomst.

De provider is ook 3G op de 900MHz aan het uitrollen. Volgens KPN zal het nog minimaal vijf jaar duren voordat 3G verleden tijd is en alleen 4G nog operationeel is. Tegen die tijd zal de provider ook Voice over LTE (VoLTE) gaan aanbieden. Voordeel van het 4G-netwerk is dat het helemaal op ip gebaseerd is in tegenstelling tot het huidig 2G en 3G-netwerk. Hierdoor kan de provider op termijn nieuwe voice diensten uitrollen. “Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kunnen zien in het telefoonboek van het toestel of iemand in gesprek is of niet. Dan hoef je die niet op te bellen omdat je in je telefoon al ziet dat diegene in gesprek is”, aldus de provider tijdens de persconferentie.

De provider denkt daarnaast haar investering in het nieuwe netwerk terug te kunnen verdienen door het aanbieden van grotere databundels. “KPN-klanten met 4G gebruiken 2.5 keer meer data dan 3G-klanten, bij Hi is dit zelfs 4x hoger dan normaal”, aldus Joost Steltenpool, directeur 4G bij KPN. Volgens de ACM gebruikt de gemiddelde Nederlander momenteel 500MB aan data in Nederland per maand. Door grotere databundels aan te bieden met 4G denkt KPN dat het haar investering op termijn terug kan verdienen. De provider merkt ook op dat consumenten vooral op stations veel media consumeren omdat dit doden momenten zouden zijn waarop consumenten op hun smartphone zitten.

KPN 4G kast 
Links boven: 4G modules van Ericsson. Rechts boven: 3G modules.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters