KPN kan al haar klanten 4G leveren in Nederland

Provider KPN heeft bekend gemaakt dat het bijna klaar is met de uitrol van 4G in Nederland. De provider denkt geld te verdienen door grotere databundels te slijten aan consumenten.

Tijdens een persconferentie in Marken liet de provider weten dat de uitrol van haar 4G-netwerk nagenoeg voltooid is. In de komende weken worden de laatste locaties geactiveerd en omgebouwd, maar inmiddels heeft meer dan 92 procent van de klanten van KPN toegang tot het 4G-netwerk, mochten ze dat willen. De provider heeft in totaal 1.4 miljard euro uitgegeven aan de licentie voor 4G en de uitrol van het sterk vernieuwde netwerk.

KPN heeft ervoor gekozen om al haar kasten die onder de masten staan te vervangen met nieuwe Ericsson kasten. Hierdoor wordt de onderhoud goedkoper, makkelijker en energiezuiniger. Ook kan de provider in de toekomst makkelijker het netwerk updaten. Zo hoeft KPN alleen nog maar een software-update uit te rollen om LTE Advanced te activeren op haar netwerk. Ook kan de provider op afstand haar zendpalen in een bepaalde hoek zetten om zo beter het netwerk af te stemmen op de omgeving. Sommige zendmasten heeft KPN eveneens moeten vervangen om zo klaar te zijn voor de toekomst.

De provider is ook 3G op de 900MHz aan het uitrollen. Volgens KPN zal het nog minimaal vijf jaar duren voordat 3G verleden tijd is en alleen 4G nog operationeel is. Tegen die tijd zal de provider ook Voice over LTE (VoLTE) gaan aanbieden. Voordeel van het 4G-netwerk is dat het helemaal op ip gebaseerd is in tegenstelling tot het huidig 2G en 3G-netwerk. Hierdoor kan de provider op termijn nieuwe voice diensten uitrollen. “Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kunnen zien in het telefoonboek van het toestel of iemand in gesprek is of niet. Dan hoef je die niet op te bellen omdat je in je telefoon al ziet dat diegene in gesprek is”, aldus de provider tijdens de persconferentie.

De provider denkt daarnaast haar investering in het nieuwe netwerk terug te kunnen verdienen door het aanbieden van grotere databundels. “KPN-klanten met 4G gebruiken 2.5 keer meer data dan 3G-klanten, bij Hi is dit zelfs 4x hoger dan normaal”, aldus Joost Steltenpool, directeur 4G bij KPN. Volgens de ACM gebruikt de gemiddelde Nederlander momenteel 500MB aan data in Nederland per maand. Door grotere databundels aan te bieden met 4G denkt KPN dat het haar investering op termijn terug kan verdienen. De provider merkt ook op dat consumenten vooral op stations veel media consumeren omdat dit doden momenten zouden zijn waarop consumenten op hun smartphone zitten.

KPN 4G kast 
Links boven: 4G modules van Ericsson. Rechts boven: 3G modules.
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters