KPN: “Kwaliteit 4G-netwerk wordt elke dag beter”

KPN heeft in een vraaggesprek over haar 4G-netwerk aangegeven dat haar communicatie nu vooral gericht is op het adviseren van consumenten om rekening te houden met 4G bij de aanschaf van een nieuwe telefoon. De provider zal geen dekkend netwerk op de 1800Mhz band gaan aanleggen om zo de iPhone 5 te gaan ondersteunen.

Eric Kuisch KPN directeur netwerken

In een vraaggesprek tussen onder meer All About Phones en Eric Kuisch, KPN directeur netwerk, en Erik Vercouteren, hoofd 4G binnen KPN, wisten de managers tekst en uitleg te geven over de uitrol van 4G in Nederland bij de provider. KPN streeft er naar om voor het eind van 2013 65 procent van haar klanten te kunnen bedienen met har 4G-netwerk. Momenteel kan ongeveer 23 procent van de klanten gebruik maken van 4G bij KPN. De provider is zich er van bewust dat de snelheid nu nog fluctueert en adviseert dan ook met name consumenten om rekening te houden met 4G bij de aanschaf van hun nieuwe telefoon.

“We zien dat vooral studenten en early adoptors nu al een 4G-abonnement aanschaffen. Nederland gaat nog niet massaal over op 4G, maar onze communicatie is erop gericht dat we consumenten wel bewust maken van de uitrol van het netwerk zodat ze rekening kunnen houden met 4G bij de aanschaf van hun nieuwe telefoon”. De provider wil dan ook met name consumenten informeren over 4G. “Je doet gemiddeld twee jaar met een toestel en dan is het zonde als je nu een toestel aanschaft en je straks geen gebruik kunt maken van 4G wanneer je dat wel zou willen.”

KPN onderzoekt momenteel ook hoe het haar prijsstructuur voor 4G gaat opbouwen in de toekomst. “Uit onderzoek blijkt dat consumenten het prettiger vinden dat ze kunnen kiezen uit bepaalde bundels waarin 4G al standaard in zit verwerkt. Het als add-on verkopen bovenop een bundel is een optie die we nu nog aan het afwegen zijn.” De manager meent wel dat het technisch mogelijk is om gegarandeerde snelheden te leveren aan klanten als ze daarvoor betalen, maar dat dit eerder met de prioriteit op het netwerk te maken heeft, dan daadwerkelijk een gegarandeerde snelheid. “Als er ergens een ongeluk in de buurt is gebeurd en er rijden tien ambulances op die locatie af en jij zit op dezelfde mast als de dienstverleners, dan zullen zij voorrang hebben op het netwerk en kan jouw snelheid lager zijn. Echter in normale situaties zoals bij voetbalwedstrijden is het zeer goed mogelijk om klanten voorrang te geven in het netwerk als ze daarvoor betalen.”

Volgens de directeur zal LTE op termijn niet kabelinternet gaan vervangen. “Daar zijn simpelweg te weinig frequentieblokken voor om voldoende capaciteit te kunnen aanbieden. Technisch is het geen probleem, maar door het geringe beschikbare spectrum voor 4G kunnen we dit niet als adsl-alternatief in de markt zetten.” Daarnaast meent Kuisch dat de vraag naar data altijd groter zal zijn dan de capaciteit waardoor bedrade verbindingen noodzakelijk zullen blijven.

KPN gaf ook meer inzicht in het ondersteunen van de 1800Mhz band en daarmee de Apple iPhone 5. Volgens de provider zullen ze de 1800MHz-band en de 2600MHz-band vooral gaan gebruiken om drukke gebieden van extra capaciteit te voorzien op het 4G-netwerk. “We gaan niet een netwerk opzetten voor een enkel toestel, het is aan Apple om zich te conformeren aan de Europese 4G-standaarden.” In drukke gebieden zoals bijvoorbeeld voetbalstadions en de Dam in Amsterdam zal KPN gebruik maken van de extra 1800MHz-band en de 2100Mhz band om zo extra capaciteit te creëren op het nieuwe netwerk. “De iPhone 5 zal in dergelijke gebieden wel gebruik kunnen maken van 4G, maar we communiceren dit expres niet omdat we hier geen dekkend netwerk van zullen gaan aanleggen op deze frequentie en we consumenten niet het verkeerde beeld willen schetsen. We gebruiken deze frequentie alleen in drukke stedelijke gebieden om zo extra capaciteit op het netwerk te creëren.”

De provider ging ook in op de wisselende berichtgeving omtrent de snelheid en de stabiliteit van het 4G-netwerk in Amsterdam. Dit heeft volgens de manager te maken met het feit dat nog niet alle masten in Amsterdam geactiveerd zijn voor het 4G-netwerk. “In de eerste vier weken hadden we nog geen dekkend netwerk waarbij masten qua dekking daadwerkelijk op elkaar aansloten. Inmiddels is dat wel het geval en is ongeveer driekwart van alle masten in Amsterdam geactiveerd voor het 4G-netwerk.” De provider had ook nog wat fine tuning te doen in Amsterdam. “We communiceren dat de gemiddelde snelheid rond de 25 mbps down zal komen te liggen en de upload rond 10Mbps. Maar de upload bleek lager te zijn dan beloofd als gevolg van een netwerkinstelling. Dit probleem hebben we nu opgelost en uit onze statistieken blijkt nu dat de gemiddelde upload inderdaad rond de 10Mbps ligt in ons 4G-netwerk.”

De manager wist ook de geruchten te ontkrachten dat zodra er meer consumenten gebruik gaan maken van 4G de snelheid nog lager zal zijn. “Door extra capaciteit uit te rollen op de 1800MHz-band en de 2600MHz-band kunnen we dit makkelijk ondervangen. Bij 3G was dit wel een probleem, bij 4G niet meer”, aldus de manager in een antwoord op deze vraag. Verder laat de manager weten dat het uitrollen van het 4G-netwerk op de overige twee frequenties, 1800MHz en 2600Mhz, slechts een kwestie is van een extra server erbij prikken op de locatie van de antenne. Op termijn zal ook de latency van het 4G-netwerk verbeteren. “Momenteel schommelt deze tussen de 40ms en 70ms en deze kan met een paar aanpassingen prima terug gebracht worden tot onder de 20ms.”

KPN is van mening dat consumenten van zelf de behoefte zullen gaan krijgen voor 4G zodra er nieuwe services en diensten ontwikkeld zijn gebruik maken van de extra snelheid. “Dit zag je met 3G ook. Zodra er diensten, toestellen en services zijn waarvan consumenten gebruik willen maken, stappen ze over.” De provider kon niet melden hoeveel consumenten al overgestapt zijn op 4G bij de provider. Wel wist de provider te melden dat het gepaard dataverbruik bij deze 4G-klanten aanzienlijk is en “nu al meetbaar is in ons netwerk, ondanks dat er nog maar een relatief kleine groep consumenten er gebruik van maakt”.

All About Phones heeft onlangs de 4G-dekking en mogelijkheden getest van KPN’s 4G-netwerk in Amsterdam. De resultaten hiervan vielen in eerste instantie tegen. Echter met de snelle uitrol van het netwerk bij KPN zullen we in de komende weken opnieuw het netwerk testen om zo de verbeteringen die onlangs zijn doorgevoerd op de proef te stellen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters