KPN monitort smartphone verkeer middels deep packet inspection – Update

Provider KPN heeft aangegeven dat het gebruik maakt van deep packet inspection om het mobiele dataverkeer van diens klanten in de gaten te houden. Middels dpi kan KPN precies zien welke applicaties gebruikt worden met de internetverbinding van KPN. Eventueel kan ook andere privacy data ingezien worden door de telco.

Marco Visser, directeur van KPN Mobiel Nederland, heeft kenbaar gemaakt dat de telco als eerste in de wereld gebruik maakt van een techniek genaamd deep packet inspection, om het dataverkeer van haar klanten te monitoren. Middels deze technologie kan KPN meten hoeveel klanten gebruik maken van services zoals WhatsApp, Voip en andere mobiele diensten. Hierdoor kwam de telco tot de conclusie dat niet minder dan 80 procent van alle Hi-klanten gebruik maakt van WhatsApp in plaats van te sms’en of te bellen. De telco meent hierdoor veel inkomsten mis te lopen aangezien het haar databundel voor onder de kostprijs aanbied.

KPN heeft de techniek al 9 maanden toegepast op haar klanten database en is zo tot de conclusie gekomen dat mobiele diensten een vogelvlucht hebben genomen op haar netwerk. De vraag is echter of het gebruik maken van dpi geen schending is van de privacy wetgeving in Nederland. Met dpi kan de telco namelijk ook afzonderlijke pakketten data inzien en de inhoud ervan decoderen. Hierdoor wordt het eventueel mogelijk dat KPN prive informatie te zien krijgt die het niet in mag zien aangezien gebruikers er vanuit moeten kunnen gaan dat al hun gesprekken beveiligd en anoniem zijn, mits er een procesverbaal is om die gesprekken in te zien.

Woordvoerders van KPN zijn de gehele dag onbereikbaar voor commentaar aangezien ze in overleg zijn over dit onderwerp. Privacywaakhond Bits of Freedom is geschokt, aldus Webwereld: “Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, reageert Ot van Daalen, directeur van BoF. Het CBP kan nog niet inhoudelijk reageren op de praktijken van KPN. Naar verwachting maakt KPN zowel bij Telfort als bij Hi gebruik van dpi om het verkeer in de gaten te houden.

Update op 12/05/2011 om 16:30 uur:

KPN laat in een verklaring het volgende weten:

“De indruk is ontstaan dat KPN zijn abonnees zou afluisteren of dataverkeer inhoudelijk zou bekijken, door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Deze indruk is niet juist.

KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters