Kunstmatige intelligentie waardeert kunst

Het Chinese bedrijf Alibaba zet het kunstmatige intelligentie systeem “Ai” in om uitslag talentenshow te voorspellen.

Grote kans dat als je aan het Chinese bedrijf Alibaba denkt, je vooral de webwinkel met 1001 artikelen voor je ziet. Maar Alibaba is meer dan alleen de webwinkel die in het westen bekend is. Zo is het bedrijf ook een grote speler op het gebied van cloud computing, electronisch betaalverkeer, gezondheidszorg en heeft het sinds kort zelfs een eigen filmstudio: Alibaba Pictures. Inmiddels wordt de marktwaarde van de Alibaba Group op zo’n 212 miljard dollar geschat.

Kunstmatige intelligentie

Alibaba Cloud Computing heeft met behulp van het systeem genaamd “Ai” precies de uitslag van de vier uur durende finale van het Chinese “I Am a Singer” voorspeld. Dit Chinese televisieprogramma is een talentenjacht waarin bekende zangers het tegen elkaar opnemen. Kunstmatige intelligentie wordt intern al vaak ingezet door Alibaba en dan met name om te helpen met klantenservice, of om verkeerspatronen te voorspellen voor online navigatiesystemen. Maar dit is de eerste keer dat het publiekelijk wordt vertoond.

Alpha GO v.s. Alibaba Ai

Kunstmatige intelligentie is de laatste tijd veel in het nieuws, zo won een maand geleden Google’s ‘deep learning’ programma AlphaGo de finale GO van de wereldkampioen Lee Seedol. Dit spel is door de complexiteit vele malen lastiger dan schaken en heeft meer mogelijke posities dan dat er atomen in het universum zijn. Hoewel dit een prestatie is is het vooral een knap staaltje programmeer werk. Want hoewel de variabelen bij een potje Go vrijwel eindeloos zijn is het spelletje zelf gebonden aan vaste regels. De voorspelling van Alibaba “Ai” is knap omdat het een inschatting van waardering voor kunst kan maken. Kunst is natuurlijk erg subjectief, wat de ene mooi vind vind de ander vreselijk. Dus hoe heeft Ai de voorspelling zo precies kunnen doen?

Verschillende factoren zorgen voor een juiste voorspelling

Het programma keek naar een aantal factoren:
De populariteit van een nummer, de toonhoogte van het nummer, de zuiverheid van de artiest, de tekst van een nummer, energie van de artiest en het geluid vanuit de zaal. Op basis hiervan kon het dus correct de nummer 1,2 en 3 voorspellen. Behoorlijk indrukwekkend.

Coco Lee won trouwens de talentenjacht, met het nummer dat je hier ziet (ik had het niet kunnen voorspellen):

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters