Leraren in Engeland mogen inhoud mobieltjes leerlingen doorzoeken

Engeland heeft een wet aangenomen, die inhoudt dat leraren de inhoud van mobieltjes van leerlingen mogen doorzoeken. Ook mogen de leerkrachten de inhoud wissen. De maatregel leidde direct tot kritiek van burgerrechtengroep Liberty.

teacher Pink Floyd The Wall

De maatregel wordt alleen van kracht in Engeland, dus niet in Schotland, Wales of Noord-Ierland. De nieuwe wet is bedoeld om gefilmde voorvallen van ‘happy slapping’ te achterhalen. Zo heet het verschijnsel waarbij een groep leerlingen een medeleerling in elkaar slaat, en daar vervolgens een filmpje van op internet zet. Die filmpjes worden met mobiele telefoons gemaakt en om het ‘happy slapping’ te voorkomen, mogen de leraren in Engeland straks hun leerlingen sommeren om hun mobieltjes in te leveren om de inhoud te laten bekijken. Ook kunnen pest-smsjes zo worden achterhaald.

Deze maatregel is ook her en der in de Verenigde Staten ingevoerd, waar sommige staten wetten hebben aangenomen die de politie in staat stelt om in mobiele telefoons van aangehouden verdachten te kijken.

De burgerrechtengroep Liberty vindt de maatregel van de gekke. Zoiets gebruik je tegen terroristen, niet tegen schoolkinderen, vindt Liberty. Maar een woordvoerder van het Engelse departement voor onderwijs verdedigde de maatregel. “Het is geen plicht, maar verschaft leerkrachten een mogelijkheid.” En die zijn professioneel genoeg om te kunnen oordelen wanneer ze die macht gebruiken, vindt het departement. “Leerlingen hebben het recht om naar school te gaan zonder te worden gepest en ouders hebben het recht om te weten dat hun kind veilig is.”

Bron: Cellular News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dominick -

    Vind dit ook echt te ver gaan. Ik heb niets te verbergen, maar zou niet erg blij worden als iemand even m'n mobiel gaat doorspitten….. :S

  2. Dennis -

    Is er ook een wet die nadat je leraar je toestel pakt, en dingen wist, die zegt dat je hem niet boven op zijn muil mag slaan .. gaat nergens over dit

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters