Leraren in Engeland mogen inhoud mobieltjes leerlingen doorzoeken

Engeland heeft een wet aangenomen, die inhoudt dat leraren de inhoud van mobieltjes van leerlingen mogen doorzoeken. Ook mogen de leerkrachten de inhoud wissen. De maatregel leidde direct tot kritiek van burgerrechtengroep Liberty.

teacher Pink Floyd The Wall

De maatregel wordt alleen van kracht in Engeland, dus niet in Schotland, Wales of Noord-Ierland. De nieuwe wet is bedoeld om gefilmde voorvallen van ‘happy slapping’ te achterhalen. Zo heet het verschijnsel waarbij een groep leerlingen een medeleerling in elkaar slaat, en daar vervolgens een filmpje van op internet zet. Die filmpjes worden met mobiele telefoons gemaakt en om het ‘happy slapping’ te voorkomen, mogen de leraren in Engeland straks hun leerlingen sommeren om hun mobieltjes in te leveren om de inhoud te laten bekijken. Ook kunnen pest-smsjes zo worden achterhaald.

Deze maatregel is ook her en der in de Verenigde Staten ingevoerd, waar sommige staten wetten hebben aangenomen die de politie in staat stelt om in mobiele telefoons van aangehouden verdachten te kijken.

De burgerrechtengroep Liberty vindt de maatregel van de gekke. Zoiets gebruik je tegen terroristen, niet tegen schoolkinderen, vindt Liberty. Maar een woordvoerder van het Engelse departement voor onderwijs verdedigde de maatregel. “Het is geen plicht, maar verschaft leerkrachten een mogelijkheid.” En die zijn professioneel genoeg om te kunnen oordelen wanneer ze die macht gebruiken, vindt het departement. “Leerlingen hebben het recht om naar school te gaan zonder te worden gepest en ouders hebben het recht om te weten dat hun kind veilig is.”

Bron: Cellular News

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters