LineageOS vanaf nu beschikbaar voor Samsung Galaxy S7 (Edge)

LineageOS, de opvolger van het bekende CyanogenMod, biedt ondersteuning voor steeds meer toestellen. Ditmaal zijn de twee vlaggenschepen van Samsung aan de beurt: de Galaxy S7 en S7 Edge.

LineageOS

LineageOS is de opvolger van de bekende rom die eind 2016 is gestopt door verschillende redenen. Behalve de naam is er vrij weinig veranderd in de overgang van oud naar nieuw. Wat wel nieuw is, is dat er standaard geen root-functie meer zit in het besturingssysteem. Dit was voorheen bij CyanogenMod te vinden bij de ontwikkelaarsopties. Om alsnog root-toegang te kunnen krijgen, dien je een bestandje te flashen via de custom recovery.

Samsung Galaxy S7 Edge na 48 uur
Samsung Galaxy S7 Edge met TouchWiz

LineageOS biedt een zo-goed-als-stock Android-ervaring met een aantal extra functies. De aangepaste rom biedt veel functionaliteiten van standaard-Android, maar is eveneens erg breed aan te passen. Zo kun je verschillende thema’s toevoegen door middel van het Substratum-engine. Ook kun je jouw telefoon de Pixel-looks geven of juist een Samsung-thema toepassen. De aanpassingen die je kunt doen met LineageOS zijn erg breed.

In de eerdere dagen van de aangepaste rom werd er gezegd dat LineageOS voor ongeveer tachtig toestellen beschikbaar zouden zijn, waarna er nog meer zouden gaan volgen. Hoewel de Galaxy S6 (Edge) is overgeslagen met veel ondersteuning voor aangepaste roms, is het flashen hiervan op de S7 (Edge) wel mogelijk. Ook kun je in deze rom zelf Google Assistant aanzetten, al zal het binnenkort komen naar alle toestellen met minimaal Android 6.0 Marshmallow.

Nadelen

Toch zijn er niet alleen maar voordelen bij het overgaan naar een aangepaste rom. Het eist enige kennis over het flashen op zich zelf. Hoewel je voor eigenlijk elk toestel wel een stappenplan kunt volgen, is het niet voor iedereen weggelegd. Wat verder nog een nadeel is, is dat het niet altijd even stabiel is. Voor toestellen als bijvoorbeeld de OnePlus 3 of OnePlus 3T zijn er al een aantal ‘builds’ beschikbaar, maar voor de Galaxy S7 (Edge) van Samsung is er maar een enkele officiële build. Dit wil zeggen dat het waarschijnlijk nog niet erg stabiel draait op de Galaxy S7 (Edge). Toch zal er elke week een nieuwe update komen, waardoor het steeds een stukje stabieler wordt met steeds minder bugs en crashes in de software.

Ook de camerakwaliteit is een puntje om op te letten. Hoewel de performance en accuduur vaak wordt verbeterd, wordt de camerakwaliteit vaak verslechterd. Dit komt doordat Samsung, net als veel andere fabrikanten, zoals LG overigens, de drivers van hun camera-software niet vrijgeeft. Hierdoor is het niet mogelijk om evengoede foto’s te kunnen maken als bij de ‘normale’ software van de telefoon.

Beschikbaarheid

Zoals gezegd staat er maar één build online voor zowel de S7 als de S7 Edge. Dit gaat over de Exynos-variant van de Galaxy-telefoons. Deze wordt verkocht in Europa, dus de kans is groot dat jij over de Exynos-variant beschikt. De versie voor de S7 is hier te vinden, terwijl je de versie versie voor de S7 Edge hier kunt downloaden. Bedenk wel dat het downloaden en het flashen van deze software geheel op eigen risico is en dat All About Phones niet aansprakelijk is voor eventuele problemen.

Bron: LineageOS

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters