Lookout: 'Symantec overdrijft met viruswaarschuwing Androidtelefoons'

Symantec slingerde onlangs een waarschuwing de wereld in voor dertien Android-apps, die malware zouden bevatten en een telefoon op afstand zouden kunnen laten overnemen door cybercriminelen. Miljoenen telefoons zouden zijn geïnfecteerd. Niets van waar, meldt concurrent Lookout, eveneens producent van anti-virussoftware. Symantec zou zwaar overdrijven.

Malware

Lookout heeft de dertien apps die Symantec als gevaarlijk beschouwt, zelf ook eens aan een onderzoek onderworpen. Volgens Lookout zijn de apps inderdaad niet al te fris, want ze vormen onderdeel van een zogeheten advertentienetwerk. Maar malware is het niet, aldus Lookout.

”Wij zijn het niet eens met de bewering dat het malware is, alhoewel wij geloven dat de Apperhand SDK – oftewel Android.Counterclank – een agressieve vorm is van een advertentienetwerk, en daarom wel serieus genomen moet worden”, aldus Lookout Mobile in een blogpost.<br>
Volgens Symantec is Android.Counterclank een stuk malware. Maar Lookout vindt het dus een opdringerig advertentienetwerk, dat niet echt uit is op iets anders dan de aandacht van de smartphonebezitter voor z’n advertenties. Echter, de structuur van de advertenties en hun netwerk hebben wel veel weg van een botnet, en Android.Counterclank zou volgens Symantec wel degelijk in potentie gevaarlijk kunnen zijn, en informatie uit mobieltjes kunnen stelen of toestellen op afstand over laten nemen.

Volgens Lookout loopt het zo’n vaart niet. Hoewel het bedrijf niet zeker zegt te weten wat de geïnfecteerde applicaties eigenlijk wel doen, zouden ze lang niet zo gevaarlijk zijn als Symantec beweert. De grens tussen spam en malware wordt niet overschreden, aldus Lookout.

Bron: Venturebeat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. MOTU -

  Ik denk dat het 9 van de 10 keer aan het mannetje achter de copmputer ligt. Vaak verwachten deze mensen dat een pentium III voldoende is om vista of windows 7 te draaien met internet sercurity.

  Symantec heeft in begin 2000 een paar slechte versie op de markt gebracht en dit achtervolgt ze nog steeds.

  Symantec leverd gewoon goede producten.

  Over het android verhaal hebben ze in mijn ogen gewoon gelijk. Ze zouden natuurlijk graag software gaan verkopen voor gsm`s, dit is kassa. Maar aan de andere kant zijn HEEL veel apps niet te vertrouwen. Waarom moet een simpel spelletje volledig toegang tot je telefoon. Mensen doen tegenwoordig internet bankieren op hun toestel, en makers van apps kunnen gewoon bij de inlog gegevens ALS ze zouden willen. Kan nog wel wat voorbeelden noemen, maar deze kunnen jullie zelf wel verzinnen.

  Er word steeds meer gevoelige informatie via gsm`s verspreid, en dit is NIET goed. Dat de fabrikant er bij kan vind ik niet zo erg… maar een of andere vage sjaak die een app maakt hoeft dit niet te weten.

 2. gerrit -

  Ik zie het bedrijf altijd zo: als een computer problemen heeft en Norton staat geïnstalleerd. Dan ligt het 9 van de 10 keer aan Norton. Dan heb ik het nog niet over het feit dat de computer zo traag als een slak is geworden en je gek wordt van alle meldingen.

  En hoe irritant het is dat die proef versies geïnstalleerd staan op nieuwe pc's. Dit bedrijf kan beter de prullenbak in.

 3. Hans Z -

  Anti-virus fabrikanten hebben tot op heden nooit een voet aan de grond gekregen binnen de GSM markt. Toen Symbian nog het grootste platform was werd ook daar regelmatig geprobeerd om met alarmmeldingen over virussen de gebruikers aan een jaarabonnement voor een Anti-Virus programma te krijgen. Je moet gewoon een beetje opletten wat je op je toestel zet.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters