Lookout: 'Symantec overdrijft met viruswaarschuwing Androidtelefoons'

Symantec slingerde onlangs een waarschuwing de wereld in voor dertien Android-apps, die malware zouden bevatten en een telefoon op afstand zouden kunnen laten overnemen door cybercriminelen. Miljoenen telefoons zouden zijn geïnfecteerd. Niets van waar, meldt concurrent Lookout, eveneens producent van anti-virussoftware. Symantec zou zwaar overdrijven.

Malware

Lookout heeft de dertien apps die Symantec als gevaarlijk beschouwt, zelf ook eens aan een onderzoek onderworpen. Volgens Lookout zijn de apps inderdaad niet al te fris, want ze vormen onderdeel van een zogeheten advertentienetwerk. Maar malware is het niet, aldus Lookout.

”Wij zijn het niet eens met de bewering dat het malware is, alhoewel wij geloven dat de Apperhand SDK – oftewel Android.Counterclank – een agressieve vorm is van een advertentienetwerk, en daarom wel serieus genomen moet worden”, aldus Lookout Mobile in een blogpost.<br>
Volgens Symantec is Android.Counterclank een stuk malware. Maar Lookout vindt het dus een opdringerig advertentienetwerk, dat niet echt uit is op iets anders dan de aandacht van de smartphonebezitter voor z’n advertenties. Echter, de structuur van de advertenties en hun netwerk hebben wel veel weg van een botnet, en Android.Counterclank zou volgens Symantec wel degelijk in potentie gevaarlijk kunnen zijn, en informatie uit mobieltjes kunnen stelen of toestellen op afstand over laten nemen.

Volgens Lookout loopt het zo’n vaart niet. Hoewel het bedrijf niet zeker zegt te weten wat de geïnfecteerde applicaties eigenlijk wel doen, zouden ze lang niet zo gevaarlijk zijn als Symantec beweert. De grens tussen spam en malware wordt niet overschreden, aldus Lookout.

Bron: Venturebeat

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters