Lookout: 'Symantec overdrijft met viruswaarschuwing Androidtelefoons'

Symantec slingerde onlangs een waarschuwing de wereld in voor dertien Android-apps, die malware zouden bevatten en een telefoon op afstand zouden kunnen laten overnemen door cybercriminelen. Miljoenen telefoons zouden zijn geïnfecteerd. Niets van waar, meldt concurrent Lookout, eveneens producent van anti-virussoftware. Symantec zou zwaar overdrijven.

Malware

Lookout heeft de dertien apps die Symantec als gevaarlijk beschouwt, zelf ook eens aan een onderzoek onderworpen. Volgens Lookout zijn de apps inderdaad niet al te fris, want ze vormen onderdeel van een zogeheten advertentienetwerk. Maar malware is het niet, aldus Lookout.

”Wij zijn het niet eens met de bewering dat het malware is, alhoewel wij geloven dat de Apperhand SDK – oftewel Android.Counterclank – een agressieve vorm is van een advertentienetwerk, en daarom wel serieus genomen moet worden”, aldus Lookout Mobile in een blogpost.<br>
Volgens Symantec is Android.Counterclank een stuk malware. Maar Lookout vindt het dus een opdringerig advertentienetwerk, dat niet echt uit is op iets anders dan de aandacht van de smartphonebezitter voor z’n advertenties. Echter, de structuur van de advertenties en hun netwerk hebben wel veel weg van een botnet, en Android.Counterclank zou volgens Symantec wel degelijk in potentie gevaarlijk kunnen zijn, en informatie uit mobieltjes kunnen stelen of toestellen op afstand over laten nemen.

Volgens Lookout loopt het zo’n vaart niet. Hoewel het bedrijf niet zeker zegt te weten wat de geïnfecteerde applicaties eigenlijk wel doen, zouden ze lang niet zo gevaarlijk zijn als Symantec beweert. De grens tussen spam en malware wordt niet overschreden, aldus Lookout.

Bron: Venturebeat

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters