Lumia 950: desktopcomputer in je broekzak

Met de Microsoft Lumia 950 lijkt Microsoft eindelijk te doen wat het al jaren belooft: een volwaardige desktopcomputer in je broekzak te stoppen. Wij gaan in op de voordelen van de Lumia 950, Windows 10 voor smartphones en Windows Continuum.

Microsoft Lumia 950 koopwijzer

Microsoft is al jaren actief op de mobiele markt, maar heeft tot nu toe weinig succes gehad. Hoewel het bedrijf consistent goede telefoons weet af te leveren, is het marktaandel van Windows beperkt. Zelfs na de overname van Nokia’s mobiele divisie is het Microsoft nog niet gelukt door te groeien.

Dat terwijl het bedrijf al jaren de desktopmarkt domineert. Microsoft heeft weinig te vrezen voor OSX en Linux; de meeste mensen die thuis een computer of laptop hebben staan, draaien Windows. Microsoft probeert al jaren dat desktopsucces over te brengen naar zijn smartphonedivisie, maar de afstand tussen de verschillende besturingssystemen was lange tijd onoverbrugbaar. Met Windows 10 en de onlangs verschenen Lumia 950 komt daar eindelijk verandering in. Voor een overzicht van de beste Lumia 950 aanbiedingen kun je terecht op GSMinfo.nl.

Zo maakt Microsoft het heel makkelijk voor ontwikkelaars om hun apps op elk beeldschermformaat te laten werken. Als Netflix een app voor Windows 10-smartphones maakt, kun je die ook gewoon draaien op je computer. Hetzelfde geldt voor de populaire Office-programma’s: sla je Word- of PowerPoint-bestanden op in Microsofts cloud, en je kunt ze direct overal en altijd openen. Zo maakt Microsoft het een stuk aantrekkelijker voor ontwikkelaars om apps te maken voor Windows 10, waardoor de appachterstand ook flink kan worden gewerkt.

Continuum

Maar misschien wel de beste verbetering die Microsoft heeft gemaakt is de toevoeging van Windows Continuum. Met een speciaal, los verkrijgbaar Continuum Dock kun je je smartphone aansluiten op een monitor of televisie. Je krijgt dan niet gewoon het beeld van je smartphone op een groot scherm te zien, maar een speciale desktopinterface.

Op je smartphone zie je je homescreen met de bekende Live Tiles, terwijl op het grote scherm de desktop ziet zoals je die herkent van het ‘gewone’ Windows 10, inclusief bureaublad, startmenu en taakbalk. Continuum werkt alleen met krachtige smartphones als de Lumia 950, maar is wel erg handig. Het is bijvoorbeeld ideaal als je wat video’s op een groter scherm wil checken. Of sluit een toetsenbord aan op je Lumia 950 met scherm, en je kunt in een haast volledige versie van Microsoft Powerpoint nog even je presentatie verbeteren. Multitasken, teksten bewerken en andere productiviteitsgerelateerde zaken gaan echt een stuk makkelijk op zo’n groot scherm.

Concurrentie lonkt

Of dat is om te winnen van de concurrentie is nog maar de vraag. De launch van Windows 10 voor smartphones komt rijkelijk laat, ruim een half jaar nadat Microsoft de desktopvariant uitbracht. En hoewel de Lumia 950 een van de krachtigste smartphones van het moment is, zit de concurrentie Microsoft op de hielen. Begin volgend jaar verschijnen verschillende nieuwe topmodellen, waaronder de Samsung Galaxy S7. Maar hoe krachtig zo’n Android-smartphones ook zijn, met Windows Continuum hebben de Lumia’s voorlopig toch nog een flink streepje voor op de concurrentie.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters