Dit is waarom de iPhone 8 en iPhone 8 Plus duurder zijn dan hun voorgangers

De iPhone X is zonder twijfel het duurste Apple toestel ooit. Maar ook de iPhone 8 en 8 Plus zijn een stukje duurder dan we gewend zijn. Eerder  schreven we al over hoeveel Apple eigenlijk kwijt is aan materiaalkosten voor de iPhone X. Mark Gurman van Bloomberg heeft de kosten van de iPhone 8 en 8 Plus onder de loep genomen en we kunnen concluderen dat de gebruikte materialen er deels voor zorgen dat de toestellen dit jaar duurder zijn dan de iPhone 7 en iPhone 7 Plus van vorig jaar.

Berekeningen gebaseerd op cijfers IHS Markit

Gurman baseert zijn berekeningen op de gegevens van IHS Markit, welke informatie en analyses levert aan bedrijven om betere beslissingen te kunnen maken op verschillende marktgebieden. IHS zou behoorlijk wat connecties hebben binnen de Chinese smartphone leverancierswereld, wat het bedrijf tot een redelijk betrouwbare bron maakt.

Apple iPhone 8

Display en Gorilla Glass duurste elementen

Uit de informatie van IHS over de iPhone 8 en 8 Plus blijkt, dat de materiaalkosten voor de toestellen dit jaar hoger uitvallen dan vorig jaar. De duurste onderdelen waren dit jaar het display van 44,53 euro en het gebruikte Gorilla Glass paneel aan de achterkant met een prijskaartje van 43,26 euro. Verder kost de nieuwe Bionic A11 chipset zo’n 4,24 euro meer dan zijn voorganger, een aangezien er dit jaar geen 32GB versie van de toestellen bestaat moet voor de extra 32GB 5 euro meer uitgegeven worden. Bij de iPhone 8 Plus zorgt de dubbele camera nog voor een extra 27,58 aan kosten.

Materiaalkosten iPhone 8

Uiteindelijk komt het erop neer dat de materiaalkosten voor de 64GB iPhone 8 in totaal 210 euro zijn, tegenover de 201,99 euro van de 32GB iPhone 7. Als we dit vergelijken met de Nederlandse prijzen, waren de kosten vorig jaar 31,61 procent van de consumentenprijs. Dit jaar is dat 25,95 procent en lijkt het erop dat Apple meer winst maakt. Het zou natuurlijk kunnen dat het bedrijf dit jaar ook andere kostenposten heeft gehad die hoger uit zijn gevallen. Hoewel de materiaalkosten dit jaar 8,01 euro duurder uitvallen, is het toestel in totaal 170 euro duurder geworden. Overigens is deze prijsverhoging een stuk minder voor de Amerikaanse toestellen.

iPhone 8 Plus

Kosten iPhone 8 Plus

Als we kijken naar de iPhone 8 Plus komen de materiaalkosten neer op 250,70 euro, waar die van de iPhone 7 Plus vorig jaar 229,95 waren. Dat betekent dat de materiaalkosten van de iPhone 7 Plus 29,51 procent van de verkoopprijs in beslag nemen, tegenover 27,28 procent bij de iPhone 8 Plus. Weer dragen de materiaalkosten van het nieuwe toestel een lager percentage bij aan de consumentenprijs, hoewel dit percentage kleiner is dan bij de iPhone 8.  Bij de iPhone 8 Plus schieten de materiaalkosten dit jaar 20,75 euro omhoog, terwijl de handset 140 euro duurder is ten opzichte van de Plus versie van vorig jaar.

iPhone 8 Plus materiaalkosten

Prijsstijging meer dan toegenomen kosten materialen

De verhoogde materiaalkosten zijn dus niet de enige reden dat de toestellen dit jaar duurder zijn, deze zijn maar voor een deel verantwoordelijk voor de prijsstijging. In ieder geval in Nederland.

Via IHS, Bloomberg

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters