Mededingingswaakhond gaat tariefstijgingen providers grondig bekijken

Het CBS melde onlangs dat tarieven voor bepaalde abonnementen van KPN, T-Mobile en Vodafone waren gestegen met 3,9%. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft naar aanleiding hiervan besloten om de tariefstijgingen is te gaan bekijken.

prijsstijgingVolgens het CBS zijn de kosten van mobiele telefonie soms wel met 30% gestegen. De oorzaak is dat KPN, T-Mobile en Vodafone bij nieuwe abonnementen de telefoongesprekken gaan afronden op hele minuten, hiervoor betaalde je per seconde. Het gaat om alle nieuw af te sluiten abonnementen van KPN, de sim-only abonnementen van Vodafone en de Voordeel sim-only tarieven van T-Mobile. De reactie van T-Mobile op het nieuws van de prijsstijgingen is het volgende: “In deze ongenuanceerde en tendentieuze berichtgeving over de vermoedelijke prijsstijging wordt ten onrechte de hele telecomsector in een kwaad daglicht gezet”.

De prijsstijgingen zijn echter wel opgevallen bij de NMa. Een woordvoerder van mededingingswaakhond vertelt het volgende “Het heeft de aandacht van de NMa. Wat we precies doen, kan ik niet zeggen, maar het heeft onze aandacht”. Een officieel onderzoek naar de nieuwe tarieven is het niet, maar ze gaan de ontwikkelingen in de markt wel goed in de gaten houden.

De drie providers hebben al eerder gewaarschuwd voor prijsstijgingen, omdat ze inkomsten mislopen door strenge Europese wetgevingen, zoals een wettelijk maximum voor doorgifte tarieven en de verplichte verlagingen van de roamingtarieven. Deze misgelopen inkomsten of de inkomsten die ze in de toekomst gaan mislopen compenseren ze door andere prijzen te gaan verhogen, in dit geval de mobiele telefonie tarieven doormiddel van het afrekenen per minuut. Of de providers iets verkeerd hebben gedaan bij deze prijsstijgingen is maar zeer de vraag, volgens het NMa.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters