MediaTek zet in op smartphonefotografie met nieuwe chipsets

MediaTek heeft vanochtend in China een tweetal chipsets geïntroduceerd: de Helio X20 en Helio X25. Die chips kenden we al even, maar de nieuwe Imagiq-beeldprocessor die MediaTek toonde nog niet.

MediaTek is vooral bekend van de wat goedkopere smartphoneprocessoren. Veel low-end en midrangetelefoons worden aangedreven door een MediaTek-chip; in het hogere marktsegment is de fabrikant nog niet zo aanwezig. Dat moet veranderen met de komst van de Helio X20 en Helio X25, twee tienkernige chipsets. We kennen de Helio X20 onder andere al uit de Zopo Speed 8, de Helio X25 zit onder andere in de recent aangekondigde Meizu Pro 6. Erg groot nieuws is de aankondiging van de twee chipsets dus niet.

Focus op fotografie

MediaTek Imagiq logoOpvallender is de grote lap tekst die MediaTek in zijn persbericht wijdt aan een nieuwe beeldprocessor genaamd MediaTek Imagiq. Die technologie zit in beide chips ingebouwd en moet fabrikanten die de chipsets gebruiken toegang geven tot geavanceerde fotografiemogelijkheden. Zo ondersteunt Imagiq standaard hybride autofocus waarmee sneller scherpgesteld kan worden en is er een nieuwe HDR-engine die ook 4K-videos met een hoge dynamische range kan verwerken. Smartphones met de nieuwe chipsets kunnen in theorie ook super slow motion-video’s opnemen tot 480fps in full HD-resolutie.

Toestellen met dubbele achtercamera’s worden ook niet vergeten door MediaTek. De nieuwe beeldprocessor ondersteunt het samenvoegen van kleuren- en zwart-wit-foto’s zoals we dat kennen van de Huawei P9, is in staat realtime extra scherptediepte-effecten te berekenen en kan 3D-foto’s en -video’s verwerken.

Tien kernen

Los van al dat fotogeweld, is de meest bijzondere functie van de Helio X20 en X25 dat ze tien processorkernen hebben. Die zijn verdeeld over drie clusters. Het gaat om twee clusters van 4 ARM Cortex A53-kernen en een cluster van 2 ARM Cortex A72-kernen. In de Helio X25 zijn de snelle Cortex A72-kernen geklokt op maximaal 2,5GHz; in de Helio X20 is de maximale kloksnelheid 2,3GHz. Verder verschilt de kloksnelheid van de GPU tussen de X25 en X20: die klokt respectievelijk 850MHz en 780MHz.

Het voordeel van die ‘tri-cluster architectuur’ is volgens MediaTek dat de chip altijd op een optimale snelheid kan werken. Dat moet oververhitting tegengaan en energieverbruik verminderen. MediaTek vergelijkt het met de versnellingsbak van een auto: die zorgt er ook voor dat de motor van de auto altijd op een toerental werkt waarop hij relatief goed presteert.

MediaTek tri-cluster illustratie
Drie clusters zorgen volgens MediaTek voor betere efficiëntie

Bron: MediaTek

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters