MediaTek komt met high-end Helio X30 chipset

MediaTek komt volgend jaar met twee zeer capabele high-end chipsets, zo blijkt uit een betrouwbare bron. Kan de al machtige speler een nog groter marktaandeel innemen?

MediaTek

MediaTek Helio X30De kans is groot dat de Android smartphone die je nu in je hand houdt aangedreven wordt door een Qualcomm Snapdragon of een Samsung Exynos chipset. Qualcomm en Samsung domineren de westerse markt als het om Android smartphones gaat, waardoor je bijna zou vergeten dat er nog een zeer grote speler is: MediaTek. In China, de grootste smartphonemarkt ter wereld, hebben bijna alle populaire Android smartphones een MediaTek chip onder de motorkap zitten. Hetzelfde geldt voor India, een snel groeiende markt waar vooral low-end modelletjes het zeer goed doen.

Groot marktaandeel

Het Chinese MediaTek domineert sinds een aantal jaar dus vooral in het low-end segment. Het is duidelijk dat MediaTek een groot marktaandeel heeft ingenomen, maar precieze cijfers waren tot voor kort nog niet bekend. Vorige maand  kregen we wat meer duidelijkheid dankzij een Chinees interview dat met de General Manager van de fabrikant gehouden werd. Volgens de beste man had MediaTek aan het einde van 2015 een marktaandeel van maar liefst 30%. Naar verwachting zal dat aan het einde van dit jaar zelfs opgelopen zijn tot 40%.

10nm proces

MediaTek is dus een partij om rekening mee te houden. De chipfabrikant blijft ambitieus, en wil ook in het high-end segment meer succes gaan behalen. Een betrouwbare Chinese bron beweert dat chipfabrikant MediaTek samen gaat werken met TSMC om twee mobiele chipsets te bouwen op het 10nm proces. Het gaat om de Helio X30, een high-end chip, en de Helio X35, een mid-range chip. Naar verluidt begint de fabrikant eind dit jaar met de productie op grote schaal. MediaTek is daarmee een van de eerste TSMC klanten (naast bijvoorbeeld Apple) die gebruik maakt van het 10nm proces.

Helio X30

De Helio X30 wordt een indrukwekkende chipset. De processor heeft maar liefst tien kernen. De zware taken worden opgepakt door twee Cortex-A73 kernen met een maximale kloksnelheid van 2.8GHz. Vier Cortex-A53 kernen met een kloksnelheid van 2.2GHz gelden als back-up, terwijl vier Cortex-A35 kernen met een maximale snelheid van 2GHz gebruikt worden voor de simpele taken. De chipset ondersteunt maximaal 8GB aan werkgeheugen en is gebundeld met een quad-core PowerVR GPU. Daarmee is MediaTek helemaal klaar voor virtual reality. Ook Google’s Daydream VR platform wordt bijvoorbeeld ondersteund.

We zullen nog even moeten afwachten of MediaTek echt met Qualcomm’s Snapdragon en Samsung’s Exynos chipsets kan gaan concurreren. De toekomst van de Chinese fabrikant ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Vooral Chinese smartphonefabrikanten hebben baat bij goedkopere high-end alternatieven voor de eerdergenoemde chipsets, gezien de agressieve prijsvoering in het land.

Bron: Digitimes

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters