'Meer dan een op de vijf verkochte smartphones is een phablet'

Het afgelopen kwartaal was meer dan een op de vijf verkochte smartphones een phablet. Om precies te zijn viel 21 procent onder die categorie. Dat meldt marktanalist IDC, die de verkoopcijfers over het derde kwartaal heeft geanalyseerd.

Samsung verscheept vijf miljoen Note 3-telefoons in eerste maand samsung galaxy note 3 review hand

De reuzensmartphones hebben daarmee definitief een plek op de markt veroverd, concludeert IDC. Ooit werd het als een rariteit beschouwd. De Samsung Galaxy Note, die een schermformaat van 5,2 inch had, werd door veel reviewers weggezet als een onhandig ding dat noch een telefoon, noch een tablet was, maar iets daar tussenin. Nu zijn er al veel grotere phablets in omloop, tot schermformaten van meer dan zes inch. En ze worden steeds populairder. Ook Nokia is er onlangs aan begonnen met de Lumia 1320 en Lumia 1520, zodat er nu ook phablets op Windows Phone zijn te krijgen.

De phablets besloegen in hetzelfde derde kwartaal van 2012 nog maar drie procent van de markt, dus de groei zit er aardig in. Een analist van IDC vermoedt dat de afname van het marktaandeel van de iPhone in het derde kwartaal te maken heeft met de groeiende populariteit van smartphones met grotere schermen. Apple biedt zulke telefoons niet. Overigens werden er wel meer iPhones verkocht, maar omdat het totale aantal verkochte smartphones sneller groeit, neemt het marktaandeel af.

Apple zal er – naar het zich laat aanzien – ook niet snel aan beginnen. CEO Tim Cook van Apple heeft niet lang geleden gezegd dat Apple zo’n apparaat niet zal maken omdat er altijd moet worden ingeleverd op batterijvermogen en andere compromissen waar Apple niet aan wil beginnen. Toch gaan er geruchten dat ook Apple volgend jaar aan een iPhone Max zal beginnen, maar of dat bewaarheid wordt, valt nog maar te bezien.

Bron: Electronista

tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dominick -

   Wat ik dan wel interessant vind is hoe men een phablet definieert. Hier nemen ze blijkbaar 5" als de grens, bij GFK ligt die op 5,6". En dan krijg je opeens een marktaandeel van nog maar ongeveer een procent in Q3. Kortom: ik denk dat toestellen als de Xperia Z en de Galaxy S4 in deze cijfers ook vrolijk als phablet meegeteld zijn. Dan vind ik de definitie van het GFK toch wat geloofwaardiger (hoewel je dan de Note 2 en Optimus Pro bijvoorbeeld mist; ik zou de grens zelf liever op 5.5" leggen) en dan valt het marktaandeel van de phablet opeens wel mee.

   1. Timboektoe -

    Vroeger was een phablet 5 inch of groter maar waren de randen ook groter.
    Eigenlijk zou je vanaf een bepaalde breedte een phablet moeten noemen. Of door fabrikant x een 4.8 inch in kan en door fabrikant y een 5.2 inch maakt dan niet meer uit.

   2. bartvuijk -

    Dan is de eerste Note met een 5,2 inch scherm dus geen phablet? Da's toch ook best een kolossaal ding hoor. Ik denk dat de opmerking van Timboektoe hout snijdt, het gaat ook om de randen. Dus het apparaat van hoek tot hoek opgemeten. Ben benieuwd wat je dan voor formaten krijgt.

    1. Dominick -

     Klinkt ook logisch, maar dan wordt de grens wel erg lastig te bepalen. Plus: ik vind het ook raar als bijvoorbeeld een Xperia Z1 wél een phablet zou zijn en een G2 niet. De G2 is kleiner met een groter scherm, dus dat zou dan wel kunnen (even los van waar de grens komt te liggen). Is het niet meer een kwestie van schermformaat maar dan wel een dynamische grens? Ik kan me de tijd nog heugen dat alles van 5" en groter een tablet was (de Dell Streak, bijvoorbeeld). Toen best logisch, nu ondenkbaar. Zo vind ik het ook niet raar dat de grens twee jaar geleden op 5" lag en de Note dus een phablet was, terwijl de grens nu 5,5" is. De Galaxy S II was immers ook een 'grote' telefoon, terwijl hij nu eerder binnen het formaat van de 'mini's' valt.

   3. Quasimodo -

    Ik vind de term phablet sowieso overbodig. Het is een grote smartphone of gewoon een tablet. Leg de grens op 6" als er discussie over is waar de ondergrens ligt, daaronder kun je in alle redelijkheid nog wel een telefoon zien. Temeer omdat de draagbaarheid voor de meesten wel de grens bereikt heeft.(pocketable) Ook het aan je oor houden van een dergelijk device roept voor de meesten drempels op.

    1. bartvuijk -

     OK. Dan gaan we het nu even over de Asus Fonepad hebben. 7" dat ding en hij is serieus bedoeld om mee te bellen 😉

  LG V30S ThinQ

  LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

  Sony Xperia XZ2

  Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

  ASUS ZenFone Max Plus

  Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

  LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

  Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

  iOS Android

  Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters