Meer malware ontdekt voor Androidtelefoons

DroidKungfu en Tigerbot, malware die op afstand via sms-jes wordt bestuurd, verspreidt zich over Androidtelefoons. De malware bevindt zich in apps die niet via Google Play of de Amazon Appstore worden geïnstalleerd.

Malware

De malware is al acht maanden geleden ontdekt in China, waar een aantal alternatieve app stores bestaat. De malware is de afgelopen maanden echter gewijzigd en is nu ook doorgedrongen in de officiële Androidkanalen. De originele versie kon alleen telefoons tot en met versienummer Android 2.2.1 infecteren. Die toestellen moesten bovendien geroot zijn. Maar een nieuwere versie kan ook op toestellen terecht komen die ooit geroot zijn geweest.

De malware Droidkungfu kan zich in diverse apps bevinden en stelt kwaadwillenden in staat om via sms op afstand het toestel over te nemen. Het toestel wordt stilletjes geroot en de malware wordt geactiveerd zonder dat de eigenaar van het toestel dat in de gaten heeft. De malware is actief in vrijwel alle gangbare Androidversies. Droidkungfu wordt verstopt in allerlei apps, waaronder een aangepaste versie van Angry Birds Space, dat door tientallen miljoenen mensen is gedownload. Echter, wie zijn apps uit Google Play haalt, heeft vooralsnog niets te vrezen.

Tigerbot is malware die probeert om op het toestel wachtwoorden en bank-informatie te sponzen. De malware wordt eveneens aangestuurd via sms-jes. Er kunnen zo ongemerkt commando’s naar het geinfecteerde toestel worden gezonden waardoor bijvoorbeeld de actuele gps-locatie van de telefoon wordt doorgegeven, en de sms-boodschappen die het toestel ontvangt, worden afgeschermd voor de bezitter van de telefoon zodat die niets in de gaten heeft. Een icoon op het homescreen ontbreekt en de malware gebruikt valse namen als ‘system’ of app-titels van Google of Adobe om zich te verstoppen voor de eigenaar.

Een advies voor mensen die geregeld apps van buiten de officiele kanalen installeren: bij het installeren zal het toestel altijd de ‘permissions’ in beeld brengen die de app vraagt. Als daar iets tussen staat over het lezen van sms-boodschappen, is het verstandig de app niet te installeren, tenzij de app iets met sms te maken heeft.

Bron: Android Authority

smartphone veiligheid

Android is volgens Google nu even veilig als iOS lees verder

Android P nieuwe features

Android P officieel onthuld: zes dingen die je moet weten lees verder

onbekende beller blokkeren

Android P maakt einde aan vervelende onbekende bellers lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters