Het meeste waar voor je geld: de iPhone SE of de iPhone 6? Check ons oordeel -ADV

Een iPhone SE of een iPhone 6, voor welk toestel zou jij kiezen? De twee iPhones hebben inmiddels nagenoeg dezelfde prijs, maar verschillen enorm van elkaar. In dit artikel zetten we de iPhone 6 en iPhone SE tegenover elkaar op het gebied van specificaties, de camera en het design.

iPhone SE vs iPhone 6, de verschillen op een rij

De iPhone SE is Apples nieuwste toestel, maar is met een vanafprijs van 467 euro een stuk goedkoper dan de iPhone 6S. Wat prijs betreft komt de SE erg dicht in de buurt van de iPhone 6, die nu vanaf 469 euro over de toonbank gaat (prijzen kunnen per dag iets wisselen).  Ondanks deze relatief lage prijs moet de iPhone SE niet worden onderschat. Op het kleinere 4 inch-display na laat hij de iPhone 6 op nagenoeg alle vlakken ver achter zich.

Specs – Winnaar: iPhone SE

Als we de specificaties van de iPhone SE en iPhone 6 naast elkaar leggen wordt de winnaar al snel duidelijk. Omdat de iPhone SE bijna net zo krachtig is als de iPhone 6S, is de iPhone 6 een merkbaar trager apparaat. Zo is de SE uitgerust met de snelle A9-chip, tegenover de A8-chip van de iPhone 6. Ook heeft de iPhone SE het dubbele werkgeheugen van de iPhone 6, wat je vooral goed merkt als je regelmatig meerdere apps tegelijk of het toestel voor intensieve taken gebruikt.

Het kleinere scherm van de SE zorgt er bovendien voor dat de accu een stuk langer meegaat dan die van de iPhone 6. Als je hier de energie besparende opties van iOS 9 bij optelt kun je een iPhone SE met gemak een volledige dag intensief gebruiken, zonder dat je hem tussendoor op hoeft te laden.

Camera – Winnaar: iPhone SE

Wat camerakwaliteit betreft maakt de iPhone 6 ook weinig kans. De iPhone SE is uitgerust met de 12 megapixel-camera die we ook in de iPhone 6S tegenkomen, wat een flinke upgrade is vergeleken met de 8 megapixel-camera van de iPhone 6. Kleuren op SE-foto’s zijn levendiger, na afloop kun je beter inzoomen zonder kwaliteit te verliezen en vooral kleine details komen beter naar voren op de kleinere iPhone. Tel hier de ondersteuning voor de geanimeerde Live Foto’s op de iPhone SE bij op en je haalt met de iPhone SE een toestel in huis waar je prachtige foto’s kunt maken.

Deze betere camerakwaliteit kom je uiteraard ook tegen als je een filmpje met je iPhone schiet. De iPhone SE ondersteunt bovendien 4K-video’s, terwijl bij de iPhone 6 full-hd het maximale is. Houd er wel rekening mee dat 4K-filmpjes in hoog tempo het geheugen van je toestel vullen, zeker als je een 16GB iPhone SE gebruikt. De frontcamera van de iPhone SE en iPhone 6 is met 1,2 megapixels wel identiek, al kun je met de iPhone SE het scherm als flitser laten oplichten om je selfies er wat beter uit te laten zien in donkere omgevingen.

Design – Winnaar: iPhone 6

Het grote verschil tussen de iPhone SE en iPhone 6 is natuurlijk het formaat van het scherm. De iPhone 6 heeft een groter 4,7 inch-display, terwijl de iPhone SE een 4 inch-scherm heeft. Apple heeft ervoor gekozen om de iPhone SE hetzelfde design als de iPhone 5S te geven, omdat dit het ‘perfecte ontwerp’ voor een 4 inch-toestel zou zijn. Toch hadden wij liever gezien dat Apple ook de iPhone SE in een ander jasje gestoken zou hebben.

Dankzij de afgeronde randen en andere knoppenindeling ziet en voelt de iPhone 6 nog steeds als een nieuw toestel, terwijl de SE ondanks de indrukwekkende prestaties er uitziet als een iPhone uit 2013. Dit blijft natuurlijk vooral een kwestie van smaak, en je keuze voor een groter of kleiner scherm hangt af van de manier waarop je het toestel wilt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld ook een iPhone of MacBook, dan is het handzame formaat van de SE juist erg fijn, terwijl het 4,7 inch-scherm van de iPhone 6 een uitkomst is als het toestel het belangrijke middel wordt om je privé en zakelijke contacten te onderhouden.

Conclusie – Winnaar: iPhone SE

Het zal van de manier waarop je de iPhone gebruikt afhangen of je het grotere scherm van de iPhone 6 verkiest boven de betere prestaties van de iPhone SE. Uit ervaring blijkt echter dat het kleinere display van de SE erg snel went, zodat we met het oog op de prestaties en camera de iPhone SE met afstand de beste iPhone vinden van de twee.

Mocht je een groter scherm echt zo belangrijk vinden, dan is het verstandiger om een iPhone 6S te overwegen. Hier ben je meer geld aan kwijt, maar je haalt er wel een toestel mee in huis dat (net als de iPhone SE) nog jaren door Apple ondersteund zal worden met software-updates.  Zo zullen de iPhone SE en iPhone 6S en iPhone 6 dit jaar alle drie nog iOS 10 krijgen, maar is het de vraag of Apple de iPhone 6 nog iOS 11-ondersteuning geeft in 2017.

iPhone aanbiedingen vergelijken

Heb je na het lezen van dit artikel een keuze gemaakt tussen de twee toestellen? Neem dan een kijkje bij de scherpste aanbiedingen voor de iPhone SE los en iPhone SE met abonnement, of voor de scherpst geprijsde losse iPhone 6 en iPhone 6 abonnementen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters