Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen

Tegenwoordig is er een hele reeks aan opties om je smartphone te kunnen vergrendelen. Denk maar aan pincodes, vingerafdrukscanners, irisscanners een patronen swipen. Elke van deze methodes heeft zijn eigen voordelen, maar ook nadelen. Wat is nu eigenlijk de beste manier om je toestel te vergrendelen?

smartphone vergrendeling opties

Vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanners zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest, omdat ze door de hogere screen-to-body ratio’s van nieuwere toestellen moeilijk aan de voorkant te implementeren zijn. Maar zijn ze afgezien daarvan überhaupt wel veilig of maakt iedereen zich zomaar druk? Het is een snelle manier om je toestel te ontgrendelen, zonder dat je een code hoeft te onthouden. Houdt gewoon je vinger op de scanner en klaar is kees.

Een vingerafdruk kan echter wel gefaked worden. Beveiliging onderzoekers wisten bijvoorbeeld de vingerafdruk van Duitse minister Ursula von der Leyen na te bootsen met hoge resolutie foto’s van haar handen. Als je dit wilt voorkomen, zorg er dan voor dat je geen foto’s op Facebook hebt staat waar je vingerafdrukken duidelijk te zien zijn.

Vivo Qualcomm vingerafdrukscanner

Irisscanner

De Samsung Galaxy S8 is één van de grote vlaggenschip toestellen met een irisscanner. Een iris is echter ook na te maken, zoals de hackers van de Chaos Computer Club hebben laten zien. Deze gebruikten ook een hoge resolutie foto van de gebruiker voor de scanner en wisten zo de Galaxy S8 te ontgrendelen. Er komt echter wel meer bij kijken dan alleen een foto. Als je dit na zou willen doen zou je een camera met infrarood moeten hebben een laserprinter en een contact lens om de false iris een rondere vorm te geven. Ook moet de foto maximaal vanaf 5 meter van de betreffende persoon worden gemaakt.

irisscanner

Een irisscanner is in principe een meer veilige manier om je smartphone te vergrendelen dan een vingerafdrukscanner. Een iris heeft namelijk veel meer datapunten die moeten kloppen. Hoe moeilijk het is om een irisscanner te foppen hangt echter ook af van de gebruikte technologie. Zo zou de aankomende iPhone 8 een zeer geavanceerde gezichtsherkennings feature krijgen, welke beter zou zijn dan de scanners die we tot nu toe op de markt hebben.

Stemherkenning

Computer worden steeds slimmer en zijn steeds beter in staat om van een audio samples menselijk klinkende zinnen te produceren. Op deze manier zou het vergrendelen via je stem omzeild kunnen worden, maar de standaard persoon zal er nog wel wat moeite mee hebben. Heb je te maken met echte hackers, is het geen veilige optie.

Audio wave

Slimme vergrendelings- en ontgrendelingsmethodes

Google heeft een paar slimme vergrendelings- en ontgrendeling opties voor mensen met een Android toestel. Zo is er Trusted Places, waarbij een toestel op bepaalde locaties automatisch ontgrendeld wordt. Met de Trusted Face en Trusted Voice feature gebeurt dit wanneer het toestel een bepaald gezicht “ziet” of een bepaalde stem hoort. Met Trusted Devices wordt de ontgrendeling geactiveerd als het toestel een Bluetooth verbinding maakt met een betrouwbaar apparaat. En als laatste is er On-Body Detection, waarbij je smartphone doorheeft wanneer je hem bijvoorbeeld in je zak hebt zitten en automatisch niet meer vergrendeld is.

Smart lock ontgrendeling

Volgens AVG zou de Trusted Devices feature hiervan het meest veilig zijn en de On-Body Detection de minst veilige optie. Om de Trusted Devices feature in te schakelen zou iemand namelijk meteen twee toestellen moeten bemachtigen. Google geeft zelf ook toe dat de One-Body feature eigenlijk meer het gemak dient en eigenlijk niet echt een veiligheids feature is. Trusted locations zou kunnen werken, afhankelijk van wat voor locaties je als betrouwbaar hebt opgegeven. Als dat de lokale bar is, zou het minder veilig kunnen zijn dan bijvoorbeeld je slaapkamer.

Vergrendelen met pincode en patroon

Van alle opties is vergrendelen met een pincode of patroon eigenlijk het meest veilig. Als je een onlogische en lange code instelt, is deze bijna niet te raden door derden. Vaak gebruiken mensen echter iets makkelijks of laten ze de code gewoon op 0000 staan, omdat ze geen zin hebben in lastige codes. Maar in principe zou een pincode of de code voor een patroon alleen in je hoofd moeten zitten en is dit bijna niet te achterhalen. Je moet deze dan natuurlijk niet duidelijk zichtbaar invoeren, zodat iedereen het kan zien.

Met pincode vergrendelen

Combinatie van methodes is het beste

De beste manier om de content op je toestel veilig te houden is door gebruik te maken van een combinatie van methodes. Je zou dus een pincode kunnen gebruiken in combinatie met een irisscanner of vingerafdrukscanner. Hoewel de meeste mensen niet al teveel moeite zullen nemen om even stiekem in je telefoon te kijken, zal het een hacker die gemotiveerd genoeg  is om in je toestel  te breken dit helaas bijna altijd wel met succes kunnen doen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters