Mi Pad: Apple deelt klappen uit aan copycat Xiaomi

Ken je Xiaomi nog? De Chinese electronica­gigant is groot geworden door goed naar Apple en Samsung te kijken. De CEO van het bedrijf kleedt zich als Steve Jobs, sluit presentaties af met “One More Thing” en producten hebben bekende designs en namen. Ook de Mi Pad komt bekend voor.

In China is dat allemaal geen probleem, maar in de Westerse wereld wel. Apple heeft een rechtszaak tegen Xiaomi gewonnen. Het bedrijf mag in Europa geen tablet met de naam Mi Pad op de markt brengen.

Mi Pad en iPad

Xiaomi wil de Europese markt op en onder andere de naam Mi Pad registeren. Apple maakte daar bezwaar tegen omdat de naam te veel op ‘iPad’ zou lijken. Het Europese Gerechtshof geeft Apple gelijk en heeft vandaag geoordeeld dat Xiaomi de naam Mi Pad niet als handelsmerk in de Europese Unie mag registeren of gebruiken.

Xiaomi Mi Pad 2

Volgens de rechter zijn de overeenkomsten te groot en is de toevoeging van de letter M niet voldoende om onderscheidend te zijn. De fonetische uitspraak zou in het Engels bovendien richting MyPad gaan, wat erg lijkt op ‘iPad’. Hierdoor kan verwarring bij Europese consumenten ontstaan. De Chinese fabrikant verloor eerder al een rechtszaak om deze kwestie en kan nog één keer in beroep gaan.

Xiaomi kijk graag naar Apple en Samsung

Voor Apple-fans zijn producten van Xiaomi vaak een feest der herkenning. Neem nou de Mi Notebook Air en Mi Notebook Pro. Deze namen van deze laptops lijken niet alleen op die van Apple, ze zijn ook bijna niet te onderscheiden van de MacBook Air en MacBook Pro. Ook de eigen Android-variant van Xiaomi, genaamd MIUI lijkt op iOS.

Xiaomi Mi Notebook Pro
De Xiaomi Mi Notebook Pro

Naast Apple is ook Samsung een belangrijke inspiratiebron voor het Chinese bedrijven. De Mi Note 2 of Mi Note 3 zijn grote mobiele telefoons, net als de Galaxy Note van Samsung. Als Xiaomi een serieuze Europese speler wil worden, zal het met eigen ontwerpen moeten komen. Gelukkig hebben steeds meer nieuwe apparaten een onderscheidend ontwerp en naam. De Mi Mix 2 is een goed voorbeeld. Check hier hoeveel Xiaomi producten je voor de prijs van een iPhone X kunt kopen.
Dit artikel verscheen als eerste op Onemorething.nl.

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters