Microsoft’s gecancelde randloze smartphone uit 2014 duikt op

Microsoft heeft het opgegeven als het om Windows Phones gaat, maar in 2014 had de techgigant innovatieve en ambitieuze plannen. Maak kennis met de Vela, een randloze smartphone waarmee Microsoft ver voor Samsung en Apple de markt wilde opschudden.

Dunne schermranden: de trend van 2017

De afgelopen jaren veranderde er weinig in smartphoneland. Ja, chips werden steeds krachtiger, maar daar heb je als consument ondertussen vrij weinig aan. Pas dit jaar is er weer een merkbare transformatie gaande: dunne schermranden. Xiaomi begon er vorig jaar op verrassende wijze mee, met de Xiaomi Mi Mix.

In plaats van de relatief dikke schermranden die we gewend waren, had het toestel een scherm dat bijna de gehele voorkant bedekte. Toen was dat nog futuristisch, ondertussen vliegen dergelijke toestellen ons om de oren. Niet alleen in China. Samsung kwam met de Galaxy S8 en de Galaxy Note 8, Apple onthulde onlangs de iPhone X.

Windows Lumia 435 randloos Microsoft

De een heeft dunnere schermranden dan de ander, maar er is een duidelijke trend te zien. Het is dus steeds lastiger om op te vallen met een dergelijk design, maar dat was vorig jaar dus absoluut niet het geval. Daar heeft Xiaomi uitgebreid van geprofiteerd. Toch was er een andere techgigant die al veel eerder vergelijkbare plannen had: Microsoft.

Maak kennis met de gecancelde Lumia 435

Windows Phones zijn officieel dood, zo bevestigde Microsoft deze week. Voor Windows Central was dat het juiste moment om met een exclusieve scoop te komen: Microsoft had in 2014 al een randloze Lumia smartphone. Maak kennis met de Lumia 435.

De foto’s in dit artikel tonen het prototype van de Windows Phone. We zien een design dat anno 2017 zelfs nog indrukwekkend is. Het wordt nog verbazingwekkender: de Lumia 435 was een budgettoestel dat ongeveer 200 euro moest gaan kosten. Moest ja, want dit opvallende toestel is nooit op de markt gekomen. Later in 2014 heeft Microsoft het project gecanceld.

Windows Lumia 435 randloos Microsoft Windows Lumia 435 randloos Microsoft

Waarom? Dat is helaas niet bekend. Het bedrijf had volgens insiders werkende prototypes, dus het was absoluut geen toekomstmuziek. Het kan om technologische beperkingen gaan, of simpelweg een rommelige strategie. Dit randloze toestel is immers niet het enige project dat het bedrijf heeft gecanceld. De Lumia McLaren, Lumia 960 en Surface Mini kwamen de afgelopen jaren allemaal voorbij.

Het prototype van de Lumia 435 had de codenaam Vela. De Windows Phone had een 5-inch 720p scherm. Met een screen-to-body ratio van 79% waren de rander dunner dan die van de Sharp Crystal Aquos, ook uit 2014. Dat is het eerste ‘randloze’  toestel dat in Amerika werd uitgebracht. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X komen maar net iets hoger uit qua ratio.

Windows Lumia 435 randloos Microsoft Windows Lumia 435 randloos Microsoft

Overigens is er uiteindelijk wel een Lumia 435 op de markt gekomen. Dat ging echter om een heel ander 4-inch toestel dat amper indruk maakte. Enkel de naam werd overgedragen, het innovatieve design van de Vela bleef helaas in een laatje van Microsoft liggen. Zonde!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters