'Microsoft betaalt Nokia een miljard dollar voor overschakelen op Windows Phone 7'

Belangrijke Amerikaanse zakenkranten melden dat Microsoft een miljard dollar betaalt aan Nokia. Het bedrag zou deel uitmaken van de deal tussen de twee bedrijven om toekomstige Nokia-smartphones van het besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft te voorzien.

Nokia Windows Phone 7

Nokia betaalt in retour ook een bedrag aan Microsoft voor elk exemplaar van Windows dat in de telefoons wordt gebruikt. Die kosten vallen voor Nokia overigens weg tegen het budget dat Nokia nu vrijmaakt voor research en development van zijn eigen besturingssystemen Symbian en MeeGo.

De overeenkomst tussen Microsoft en Nokia heeft een duur van vijf jaar, melden mensen die het weten kunnen aan de zakenkranten. Als de deal voor beide bedrijven succesvol blijkt, wordt het partnerschap voor beide kanten financieel winstgevend. Daar kan vooral Nokia niet op wachten, want sinds de samenwerking met Microsoft op 11 februari is aangekondigd zijn de aandelen van Nokia 26 procent in waarde gekelderd. Dat geeft aan dat de beursanalisten sterke twijfels hebben of het een goede zet is geweest om Symbian en MeeGo/Maemo in te wisselen voor Windows Phone 7. Dat besturingssysteem is momenteel nog geen zes maanden jong en heeft slechts enkele procenten van de markt in handen.

”De deal geeft Microsoft de schaal die het nodig heeft en het geeft Nokia de mogelijkheid om sterk in de kosten te snijden”, zegt analist Colin Gillis van BGC Partners in New York. Hij is juist enthousiast over de deal en raadt iedereen aan om nu aandelen Microsoft te kopen. “Microsoft krijgt hiermee de duw die het nodig heeft.” De aandelen Microsoft zijn de afgelopen maanden met meer dan 7 procent gedaald.

Inmiddels is Nokia in Finland bezig verder in de kosten te snijden. Het budget voor research en development wordt met ongeveer drie miljoen euro verminderd voor 2022 en 2012, meldt een analist van een Finse bank.,

Bron: Businessweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. michaelpb -

  Klopt niet. WP7 kan gewoon multitasken, maar (nog) niet met 3rd party apps. Net als de iPhone dat niet kan. Dat is alles. Copy/paste komt er ook aan (heeft bij de iPhone minstens een jaar geduurd). Oftewel; WP7 is (zeker voor standaard Windows gebruikers) een ontzettend gaaf (en snel) OS.

  1. Dominick -

   WP7 kan niet echt multitasken hoor… Sommige standaard apps inderdaad wel, maar ook lang niet alle, en als 3rd party apps het niet kunnen heb je er sowieso weinig aan imo…

 2. robnas -

  Ze zullen er niet veel van bakken, want de consument is de dupe. Windows Phone 7 heeft nog geen multitasking en nog een reeks aan "innoviteiten" die de vrijheid van de consument aardig beperken.
  Enige voordeel van WP7: simpel en snel. Dus leuk voor 1 maand, daarna komt de afkeer, want je kunt er niks mee.
  Helaas voor Elop is dit korte termijn denken niet echt bevorderlijk voor het imago van Nokia.

  Al eerder bestond het vermoeden dat er veel geld in het spel was, dit blijkt nu weer zo te zijn.
  Mijn advies: links laten liggen, koop maar iets met Android, Symbian of MeeGo.

 3. michaelpb -

  Goed voor beide partijen lijkt me. Ik vind de telefoon op het plaatje overigens prachtig! Misschien volgend jaar terug naar Windows? Eerst maar eens kijken wat ze er van bakken 🙂

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters