'Microsoft betaalt Nokia een miljard dollar voor overschakelen op Windows Phone 7'

Belangrijke Amerikaanse zakenkranten melden dat Microsoft een miljard dollar betaalt aan Nokia. Het bedrag zou deel uitmaken van de deal tussen de twee bedrijven om toekomstige Nokia-smartphones van het besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft te voorzien.

Nokia Windows Phone 7

Nokia betaalt in retour ook een bedrag aan Microsoft voor elk exemplaar van Windows dat in de telefoons wordt gebruikt. Die kosten vallen voor Nokia overigens weg tegen het budget dat Nokia nu vrijmaakt voor research en development van zijn eigen besturingssystemen Symbian en MeeGo.

De overeenkomst tussen Microsoft en Nokia heeft een duur van vijf jaar, melden mensen die het weten kunnen aan de zakenkranten. Als de deal voor beide bedrijven succesvol blijkt, wordt het partnerschap voor beide kanten financieel winstgevend. Daar kan vooral Nokia niet op wachten, want sinds de samenwerking met Microsoft op 11 februari is aangekondigd zijn de aandelen van Nokia 26 procent in waarde gekelderd. Dat geeft aan dat de beursanalisten sterke twijfels hebben of het een goede zet is geweest om Symbian en MeeGo/Maemo in te wisselen voor Windows Phone 7. Dat besturingssysteem is momenteel nog geen zes maanden jong en heeft slechts enkele procenten van de markt in handen.

”De deal geeft Microsoft de schaal die het nodig heeft en het geeft Nokia de mogelijkheid om sterk in de kosten te snijden”, zegt analist Colin Gillis van BGC Partners in New York. Hij is juist enthousiast over de deal en raadt iedereen aan om nu aandelen Microsoft te kopen. “Microsoft krijgt hiermee de duw die het nodig heeft.” De aandelen Microsoft zijn de afgelopen maanden met meer dan 7 procent gedaald.

Inmiddels is Nokia in Finland bezig verder in de kosten te snijden. Het budget voor research en development wordt met ongeveer drie miljoen euro verminderd voor 2022 en 2012, meldt een analist van een Finse bank.,

Bron: Businessweek

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters