Microsoft biedt excuses aan voor tweetbot

Microsoft heeft via een blog zijn excuses aangeboden voor het gedrag van Tay, de tweetbot die eerder deze week offline werd gehaald. De bot kan door middel van kunstmatige intelligentie zelfstandig berichten schrijven, maar tweette afgelopen week behoorlijk racistische teksten.

Tweetbottweetbot

Microsoft’s Tay is een bot die zich gedraagt als een tiener en slimmer wordt door mensen die met de bot chatten of tweeten. Zo kan de bot antwoord geven en zelf foto’s plaatsen met een mening daarbij. Het project is opgestart door Microsoft om kunstmatige intelligentie te testen, maar het liep al snel uit de hand.

Hitler

Tay begon binnen 24 uur al teksten te tweeten als: “Hitler had gelijk ik haat Joden” en “Hitler zou het beter doen dan de aap die we nu hebben”. Deze teksten zijn tot stand gekomen door een groep kwaadwillende gebruikers die net zo lang op de bot inspeelde tot dit gebeurde.

Excusestaytweetisrael

Microsoft heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor de tweets. Tay was al heel snel offline gehaald nadat de tweets gepost waren. In de blog van Microsoft verteld Peter Lee, het hoofd van de researchafdeling, dat de tweets niet staan voor Microsofts standpunten.  “We bieden onze welgemeende excuses aan voor de onbedoelde aanstootgevende en kwetsende tweets die Tay verstuurde”.

Voorbereidingen

Microsoft zegt dat er voorbereidingen waren getroffen voor haat zaaiende situaties, maar op dit soort grootschalige acties was Microsoft niet voorbereid. Op de site van Tay staat dat de bot momenteel offline is, maar snel weer terug zal komen. In de tussentijd zal Microsoft ongetwijfeld druk bezig zijn met het evalueren van de situatie en het aanpassen van de bot.

Wanneer Tay weer online komt heeft Microsoft nog niet bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters