Microsoft deïnstalleert gehackte navigatie-app op Windows Phones

Bezitters van een Windows Phone die dachten goedkoop uit te zijn door een gehackte navigatie-app uit de Windows Marketplace te halen, kwamen bedrogen uit: de gratis app (die normaal 36 euro kost) is door Microsoft weer automatisch van hun toestel gewist.

Nokia Lumia 800

Het gaat om de app Turn by Turn GPS Navigation. Hackers hebben die 35,99 euro kostende app onderhanden genomen en een gratis versie van de app in de Marketplace geplaatst. Kennelijk sliep er iemand bij Microsoft, want die app werd geaccepteerd.

Een Italiaanse site kwam erachter en meldde het. Duizenden mensen hadden de gratis app inmiddels al gedownload.

Microsoft heeft op dat moment onmiddellijk de app uit de Marketplace gehaald. Maar daar bleef het niet bij: de mensen die de app al op hun telefoon hadden gezet, kwamen er snel achter dat die app door Microsoft automatisch op afstand was gewist. Een behandeling die normaal alleen is voorbehouden aan virussen en malware.

De gehackte app is in de Marketplace gezet door TheOwner, een gebruiker die claimt dat zijn eigen pc is gehackt om de app te uploaden. Inmiddels hangt deze gebruiker een schadeclaim van 40 mille boven het hoofd, wat enig idee geeft van de schade die Turn by Turn GPS Navigation heeft opgelopen.

De mogelijkheid om apps op afstand van toestellen te wissen bestaat ook op andere platforms, zoals Android en iOS. Deze mogelijkheid wordt echter zelden gebruikt.

Bron: WM Poweruser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. smoking -

  dit is precies wat ik bedoel 36euro vragen als het ook gratis kan kijk naar google microsoft.
  daar valt iets uit te leren daarom gaan mensen dingen doen die niet mag. end of microsoft.:Y:Y

 2. robert -

  Alhoewel zoiets natuurlijk handig is als je een schadelijke app geinstalleerd heb vind ik het toch
  knap beroerd. Lijkt wel of je totaan gene controle over je eigen mobiel hebt.

  1. Hans -

   Hoezo? is software stelen dan normaal, want daar gaat het hier over. Bij mallware is het: prima Microsoft, goeie actie maar als het om gestolen software gaat dan is het opeens een beroerde actie.
   Software stelen is net als fietsen stelen, blijkbaar heel normaal.

   1. robert -

    Heb ik niet gezegd dat software stelen normaal is.
    Het idee dat je dus geen totale controle heb vind ik veel relevanter.
    Als je daar zo eens bent zul je ook gene probleem vinden als windows 7/8 al je illegale geinstaleerde software en bestanden verwijdert.

 3. iPhonist von Gates -

  Bij een gejailbreakte iphone (iOS) kan deze optie in SBSettings uitgezet worden via SYS Options -> Apple Killswitch (off zetten, staat standaard op ON).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

 • Qontent Matters
 • Czaar Peterstraat 159
 • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via