Microsoft en Nokia trekken fel van leer bij de EU over Android

Een groep van zeventien bedrijven heeft bij de EU een formele klacht ingediend tegen Google en diens Android OS. De zeventien bedrijven, waaronder Microsoft en Nokia, zijn van mening dat Google machtsmisbruik pleegt middels zijn Android OS.

De organisatie van zeventien bedrijven genaamd Fairsearch heeft aangekondigd dat ze een formele klacht tegen Google en diens Android OS bij de EU hebben ingediend. De samenwerking van ondermeer Microsoft, Nokia, Expedia, Oracle en nog een tal van andere bekende bedrijven is van mening dat Google met diens Android OS te dominant is geworden en partners haar eigen services door de strot heen drukt. De brief van de organisatie stelt dat “Google Android gebruikt als een Trojaans paard om partners te misleiden en een monopoliepositie te verkrijgen op de mobiele markt”. Hierdoor zou eerlijke concurrentie niet mogelijk zijn in ondermeer de EU.

De bedrijven zijn ook van mening dat Google haar eigen partners misleidt. “Google verstrekt gratis Android aan haar partners maar heeft daarbij wel de verplichting opgeworpen dat fabrikanten een hele reeks aan mobiele diensten van Google prominent op het toestel plaatsen en promoten”. Hierdoor zou het volgens de bedrijven waaronder ook app-makers, niet mogelijk zijn om eerlijk te concurreren op ondermeer het Android OS zelf. De bedrijven zijn dan ook niet gediend van de tactiek van Google en zijn van mening dat het concurreren met Android erg moeilijk wordt omdat het OS gratis ter beschikking wordt gesteld door het bedrijf aan fabrikanten.

De EU zal binnenkort met een verklaring komen over de klacht van de bedrijven jegens Google. De EU zal dan bekend maken of het een extra onderzoek start tegen de zoekgigant. De EU heeft al een ander onderzoek lopen tegen Google en Android vanwege de dominantie van het Android OS.

Google Android OS 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Danijel -

  Het rare aan dit verhaal vind ik dat het niet helemaal klopt. De bedrijven stellen dat Google Android gratis weggeeft en dat het vervolgens hun oplegt om hun apps mee te leveren. Maar juist voor deze apps dienen fabrikanten een licentiekosten te betalen. Als je gratis Android op je toestel wilt, dan heb je geen Play Store, geen Maps, geen YouTube en geen Gmail, dacht ik?!

 2. Markx1 -

  Wat een bullshit van MS en Nokia.. Iedere fabrikant is vrij wat hij aan android toevoegd en bijna alle apps worden geaccepteerd in de playstore.. kan je van WP niet zeggen… Te machtig..?? De eindgebruiker kiest voor Android..

  1. Hassan Taher -

   Waarom denken mensen/rechters dan niet zo over Windows + Internet Explorer? Daar is het wel de schuld van Microsoft dat consumenten windows kopen met Internet Explorer standaard erop? Microsoft krijgt wél een boete maar Google niet. Ik vind dat het óf beide óf geen van beide een boete moeten krijgen en niet de een wel, de ander niet. Zodra de rechter besluit om Google geen boete te geven, is er toch sprake van bias?

  1. bartvuijk -

   Ik vind de klachten over Android van uitgerekend Microsoft nogal hypocriet. Hetzelfde kun je zeggen over Windows en alle geïntegreerde software, zoals de Internet Explorer, waar MS inderdaad boetes voor heeft gekregen.

   Enige verschil is dat je als gebruiker voor Android niets hoeft te betalen, en voor Windows wel.

   1. Hassan Taher -

    Hypocriet of niet, Microsoft kreeg een boete. Als andere bedrijven hetzelfde doen maar geen boete krijgen dan trekken de rechters bedrijven voor.

    Microsoft zegt hier eigenlijk: "Hij deed het ook!" tegen de juffrouw. Kinderachtig maar terecht.

   2. Danijel -

    Is niet helemaal waar; Google geeft de fabrikanten de optie; een kale Android rom zonder haar apps. Of een rom met haar apps en een licentie fee. Die keuze bood Microsoft niet en daarvoor is het bestraft.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters