Microsoft kondigt Windows Phone 8.1 en Cortana aan

Joe Belfiore, Microsofts topman van de Windows Phone-afdeling, heeft in San Francisco de komst van Windows Phone 8.1 én spraakassistent Cortana aangekondigd.

Microsoft kondigt Windows Phone 8.1 en Cortana aan 20140402 181445
Joe Belfiore tijdens Microsofts Build-conferentie in San Francisco

Belfiore deed dit tijdens de opening van Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build. Hij begon met het bekendmaken van twee nieuwe hardwarepartners van Microsoft, Micromax en Prestigio, die al toestellen voor Microsoft aan het ontwikkelen zijn.

Het is geen verrassing meer dat Windows Phone 8.1 ook over een notificatiecentrum beschikt, de Action Center. WP8.1 ondersteunt ook dual-SIM. Ook kun je aangegeven voorkeuren snel bij de opties die ze het meest vaak gebruiken. Tevens kun je applicaties opslaan op je microSD-kaart.

Cortana

Naast Windows Phone 8.1 heeft Belfiore ook Microsofts spraakassistent Cortana geïntroduceerd. Belfiore stelde vragen als de temperatuur in Las Vegas, hoeveel zijn favoriete sportteam gisteren heeft gespeeld en wat er allemaal voor een bepaalde dag op je agenda staat.

Derde partijen kunnen ook meewerken aan Cortana. Zo heeft Twitter ook al een applicatie gemaakt die de spraakassistent verder aanvuld. Datzelfde geldt voor Facebook. Zo kan je spraak gestuurd naar de pagina van een Facebook-vriend navigeren.

Cortana, met vrouwelijke stem, houdt ook bij met wie je het vaakst contact hebt. Er is een ‘inner circle’ waar die mensen, zoals familie en vrienden, terecht kunnen komen. Cortana geeft daar suggesties voor. Vervolgens kun je via Cortana regelen dat, wanneer je een vrije dag hebt, alleen gebeld wordt door mensen uit je inner circle, en niet door je – bijvoorbeeld – je baas. Dan komt je belletje gewoon niet door. Cortana ondersteunt vooralsnog alleen Engels.

Windows Phone 8.1 wordt gratis beschikbaar voor alle toestellen die op Windows Phone 8 draaien. 8.1 is al beschikbaar voor fabrikanten, zo lekten er eerder deze week al beelden uit van de nog niet onthulde Nokia Lumia 630 die op Windows Phone 8.1 draait. Aangezien Cortana via Microsofts zoekmachine Bing werkt, wordt de informatie ook aan de zoekmachine gekoppeld, die zo op je computer – als je ingelogd bent bij Bing – bijvoorbeeld betere zoeksuggesties kan geven.

Update

Met Windows Phone 8.1 kun je automatisch inloggen op onbeveiligde wifinetwerken dankzij Wifi Sense. Sense is ook de naam van andere vernieuwde applicaties, zoals Battery Sense, dat in kaart bent welke applicatie hoeveel energie gebruikt.

Ook kunnen inkomende telefoontjes met een druk op de knop omgezet worden tot een videogesprek in Skype. Een op het oog handige toevoeging die weer centjes kan schelen, als je tenminste op een wifinetwerk zit.

Microsoft heeft ook Word Flow op Windows Phone 8.1 op de schop genomen en verder verbeterd. Dankzij dat systeem heeft een snelle swyper het wereldrecord sneltypen gelijk verbeterd.

Een computer met Windows 8.1 en een telefoon met Windows Phone 8.1 kunnen beter met elkaar verweven worden dan voorgangers. Als je een app koopt voor je computer, en dezelfde app ook voor je telefoon beschikbaar is, kun je ‘m ook voor je telefoon downloaden.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters