Microsoft laat eerste details en beelden los van Windows Phone 8

Microsoft heeft tijdens een speciale bijeenkomst meer informatie losgelaten over Windows Phone 8, de opvolger van Windows Phone 7.5. Het vernieuwde OS heeft veel weg van Windows 8 en heeft een aantal verbeteringen meegekregen.

Windows Phone 8

Het totaal vernieuwde OS heeft als belangrijkste nieuwe wijziging dat het meerdere proccesorcores zal ondersteunen. Zo meldt Microsoft dat dualcore de standaard zal gaan worden, maar inmiddels heeft het OS ook al op een chip met 64 cores gedraaid in een testomgeving, aldus de ontwikkelaar. Daarnaast ondersteunt Windows Phone 8 ook meerdere schermresoluties, waaronder 1280×768 en 1280×720 in een 16:9 beeldverhouding. Ook de huidige 800×480 resolutie zal ondersteund worden door WP8. Ontwikkelaars zouden overigens niets hoeven doen om hun app op de nieuwe resoluties te laten werken.

Microsoft heeft ook ondersteuning toegevoegd voor MicroSD-kaartjes in WP8. Tot nog toe was het niet mogelijk om dergelijke kaartjes in WP7.5 te steken. Daarnaast weet Microsoft ook NFC toe te voegen aan WP8. Hierdoor kunnen tablets met Windows 8 en smartphones met Windows Phone 8 gemakkelijk data uitwisselen. Ook meent Microsoft dat Windows Phone 8-smartphones met NFC de meest uitgebreide mobiele portemonnee van alle smartphones zal gaan worden. Mobiel betalen zal tot de mogelijkheid gaan behoren en ook het beheren van winkelkaarten zoals Airmiles is een optie. Elke Windows Phone 8-smartphone zal over een NFC-hub gaan beschikken om dergelijke klantkaarten en mobiel betalen mogelijk te maken. Ook deze nieuwe functionaliteit duid erop dat huidige smartphones geen update zullen krijgen naar Windows Phone 8.

Microsoft heeft ook de browser van WP8 onder handen genomen. Zo zal Internet Explorer 10 in het OS te vinden zijn waardoor HTML5 volledig ondersteund zal gaan worden door de smartphones met de nieuwe software erop. In deze IE10-variant zullen consumenten beter beschermd worden tegen phishing, aldus Microsoft. Ook privégegevens worden door de browser beter beschermd. De core van de browser is het zelfde als van de IE10 browser in Windows 8.

De ontwikkelaar heeft ook de standaard kaarten-applicatie, Bing Maps, vervangen door Nokia Maps in Windows Phone 8. Zo zullen alle offline kaarten van Nokia gratis te downloaden zijn op alle Windows Phone 8-smartphones. Ontwikkelaars kunnen deze offline kaarten volgens Microsoft ook gratis gebruiken in hun apps voor Windows Phone 8. Daarnaast zal ook Nokia Drive, de navigatie-oplossing van de fabrikant, standaard in Windows Phone 8 te vinden zijn. Hierdoor zal gratis navigatie naar het platform komen.

Windows Phone 8

Voor ontwikkelaars heeft Microsoft de optie aangebracht om native code toe te passen in hun apps en games voor Windows Phone 8. Het voordeel van native code is dat de prestaties van apps en games veel beter zijn en toegang hebben tot DirectX en de drivers van het platform. Hierdoor gaat het porten van games van Windows 8 naar Windows Phone 8 een stuk makkelijker worden. Daarnaast heeft Microsoft de optie toegevoegd om een Windows Phone 8-smartphone op afstand te beheren in een zakelijke omgeving. De data wordt beveiligd met bitlocker-technologie die ook in Windows 8 te vinden is. Hierdoor worden de smartphones een stuk makkelijker te beheren en veiliger waardoor ze geschikt worden voor zakelijke omgevingen.

Microsoft laat ook weten dat de core van Windows Phone 8 identiek zal zijn met die van Windows 8. Dit heeft als voordeel dat apps voor beide platforms klaargestoomd kunnen worden en ontwikkelaars een veel groter publiek weten te bereiken. Zo zal de keuze voor producenten zoals Nokia voor hardware een stuk groter worden waardoor fabrikanten zich makkelijker met specs kunnen onderscheiden. Zo zullen onder anderen ook drivers van Windows 8 en Windows Phone 8 veelal he zelfde zijn, waardoor de ontwikkeltijd veel lager zal komen te liggen voor fabrikanten, aldus Microsoft. Hierdoor is de kans wel klein dat huidige toestellen een update naar het OS zullen gaan krijgen aangezien de gehele core gewijzigd zal worden.

Ook zijn Skype en Voip standaard geïntegreerd in Windows Phone 8. Mensen kunnen gemakkelijk contacten via Skype bellen en hebben de keuze om mensen via de normale weg te bellen, of via de onlineverbinding.

Windows Phone 8

Tot slot heeft Microsoft ook besloten om het homescherm aan te passen. De tegels-interface blijft gehandhaafd, maar die worden een stuk interactiever. Zo zullen de live tiles in grootte aangepast kunnen worden en ook persoonlijker gemaakt. Zo kunnen ze apps vastmaken aan het startscherm en ook apps vergroten en verkleinen, afhankelijk van de vraag hoe belangrijk je ze vindt. Alle tegels zullen zich zelf blijven updaten en de laatste informatie blijven weergeven. Er is volgens Microsoft geen limiet voor wat betreft het aantal tegels dat aan het startscherm kan worden vastgemaakt.

Volgens Joe Belfiore, topman van Windows Phone binnen Microsoft, zal Windows Phone 8 rond de herfst beschikbaar zijn. Belfiore liet Windows Phone 8 op een nieuw Nokia-prototype zien tijdens de presentatie. Eerder werd rond de maand oktober ook Windows Phone 7 en Windows Phone 7.5 losgelaten door Microsoft. Microsoft heeft niet alle nieuwe functies onthuld van het nieuwe platform. Dit zal de ontwikkelaar op een later tijdstip nog doen.

Website The Verge heeft een uitgebreide preview van het vernieuwde platform online gezet met een tal van screenshots.

Windows Phone 8 

Windows Phone 8

 

Windows Phone 8

 

Windows Phone 8 

Windows Phone 8

 

Windows Phone 8

 

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters