Microsoft luidt het begin van het einde in voor Lumia-smartphones

Microsoft heeft vandaag het begin van het einde ingeluid voor zijn Lumia-smartphones: een groot deel van zijn smartphone divisie wordt ontslagen.

Microsoft

Microsoft gaat een groot deel van zijn smartphone divisie ontslaan, zo blijkt uit een officieel statement van het bedrijf. Een groot deel van de Finse werknemers van Microsoft zal zijn baan verliezen. Finse managers van het bedrijf zijn vandaag uitgenodigd op het Finse hoofdkantoor van Microsoft, waar het bedrijf het vervelende nieuws bekend zal gaan maken. Twee jaar geleden nam Microsoft Nokia’s smartphone divisie over voor maar liefst $7.2 miljard. Sindsdien hebben de smartphones van Microsoft niet hun potentie waar kunnen maken en zijn er al meer dan 7,800 medewerkers ontslagen. Recentelijk bleek zelfs uit een onderzoek dat Windows Phones minder dan 1% van de smartphonemarkt in handen hebben. Microsoft schreef vorig jaar al $7.6 miljard af, waarop vandaag nog eens $950 miljoen volgt.

Nokia

Lumia
Satya Nadella

Naast de Finse werknemers zullen er ook wereldwijd banen geschrapt gaan worden. Het bedrijf verwacht aan het einde van dit jaar klaar te zijn met het schrappen van banen, dus voor de huidige Nokia werknemers die op dit moment mogen blijven is de situatie allesbehalve zeker. Een klein deel van de werknemers die Microsoft van Nokia overnam zal blijven voor onderzoeks- en ontwikkelingstaken en ook de Finse sales afdeling zal blijven bestaan. Afgelopen week verkocht Microsoft al de Nokia divisie die simpele telefoons maakt aan FIH Mobile, een dochterbedrijf van het Chinese Foxconn, voor $350 miljoen.

Lumia

Dit is echter niet het einde voor de smartphones van Microsoft. We weten bijvoorbeeld dat het bedrijf al lang bezig is met een Surface Phone, die op dit moment ontwikkeld wordt door de Surface divisie van het bedrijf, ook verantwoordelijk voor de succesvolle Surface tablets. Gisteren bleek dat er in Engelse bedrijven twee keer zoveel Surface tablets als iPad Pro’s gebruikt worden. Dat is dan ook een vlak waar Microsoft zich op wil gaan focussen, zo blijkt uit een statement van Microsoft CEO Satya Nadella: “We gaan focussen op waar we ons kunnen onderscheiden – met bedrijven en consumenten die veiligheid, handelbaarheid en onze Continuum mogelijkheid belangrijk vinden. We zullen blijven innoveren met smartphones en cloud services op alle mobiele platformen.” Microsoft’s hoofd van Windows en smartphones, Terry Myerson, wil dan ook duidelijk maken in een interne email dat het nog niet einde verhaal is: “We schalen terug, maar we stoppen absoluut niet!”

Surface Phone

Microsoft geeft dus aan dat zijn nieuwe smartphone strategie gefocust is op de gebieden waar het bedrijf zich kan onderscheiden. Dat horen we al vijf jaar lang sinds de lancering van de Windows Phone, maar dit keer opereert Microsoft op zo’n kleine en realistische schaal dat ze hun beloftes misschien wel waar kunnen maken. Geruchten wijzen al op het einde van de Lumia smartphone lijn en de focus op wat al een aantal jaren Microsoft’s plan B is: de Surface Phone. Microsoft’s interne mail wijst er in ieder geval op dat we in ieder geval nieuwe smartphones van Microsoft kunnen verwachten: “We zullen onze Lumia en partner smartphones blijven ondersteunen, en daarnaast ook nieuwe geweldige smartphones blijven ontwikkelen.” Wanneer we die smartphones kunnen verwachten en in wat voor vorm zullen we moeten afwachten.

Bron: MS Power User

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters