Microsoft ontwikkelt technologie die realtime gesproken tekst kan vertalen

Microsoft is druk bezig om een technologie te ontwikkelen waarmee realtime vertaald kan worden. Het opmerkelijke hieraan is dat de vertaling ook uitgesproken kan worden in de stem van de persoon die het ingesproken heeft.

Microsoft heeft de onderstaande video online gezet waarbij een vroege demo wordt gegeven van de nieuwe technologie. Vanaf ongeveer 6 minuten in de video is te zien dat de gesproken stem wordt herkend door het systeem en vervolgens vertaald in het Mandarijn. Tot zover lijkt alles nog redelijk normaal. Maar Microsoft gaat nog een stapje verder door de vertaling ook te laten uitspreken door de computer. Het meest opmerkelijke hier aan is echter dat de stem van de invoerder wordt nagebootst door het systeem.

De spreker moet hiervoor wel eerst een uur aan tekst ingeven, maar op termijn zijn slechts een paar zinnen aan audio nodig om dit voor elkaar te krijgen. De technologie is gebaseerd op Deep Neural Networks, aldus The Next Web. De technologie ‘denkt’ zoals de hersenen van een mens en probeert dan ook een mens na te bootsen in zijn fouten en corrigeert deze vervolgens. Hierdoor is de technologie momenteel tot 30 procent beter dan zijn concurrenten en is het foutpercentage dus fors lager.

Microsoft heeft naar verwachting nog een paar jaar onderzoek nodig en ontwikkeling om de technologie te perfectioneren. Desondanks is het nu al een erg indrukwekkende technologie die al opvallend goed lijkt te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Beter goed gejat? ‘Samsung Galaxy S9 krijgt iPhone 8-functie’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters