Microsoft Surface Book sneller dan MacBook Pro: ja, soms

Microsoft meldde tijdens de presentatie van de Surface Book, een nieuwe tablet/laptop met Windows 10, dat dit apparaat sneller zou zijn dan een MacBook Pro van Apple. PC World heeft onderzocht of die claim waar is, met een opmerkelijke conclusie.

High-end Microsoft Surface Book kruising tussen tablet en laptop surfacebook4 10200
The Verge

Het viel PC World niet mee om twee vergelijkbare apparaten naast elkaar te krijgen, want de specs zijn niet helemaal hetzelfde. Uiteindelijk slaagden de hardwarekenners erin. Ze presenteerden de volgende twee configuraties: een Retina MacBook Pro 13 met een Intel Broadwell Core-i5-5752U processor, Iris 6100 graphics, 8GB ram en een PCIe SSD-schijf lopend op OS X El Capitan, tegenover een Surface Book met een Intel Skylake Core i5-6300U processor, GeForce gfraphics, 8GB ram en een PCIe SSD-schijf met Windows 10.

Vervolgens werden deze twee apparaten eenvoudig op de GeekBench CPU-test gelegd, waar de Surface Book Pro het flink aflegde tegen de Apple-computer. De claim van Microsoft dat de Surface Book tweemaal zo snel is als de MacBook Pro bleek dus helemaal niet te kloppen, want de snelheid van de Apple-laptop werd door de tablet van Microsoft niet eens geëvenaard.

Microsoft Surface Book sneller dan MacBook Pro: ja, soms surface book vs macbook pro 13 cinebench r15 multithread 100623047 large 
PC World

Maar de jongens van PC World waren hier niet tevreden over. Er moest toch wel iets van de opmerkelijke claim van Microsoft kloppen? Dus ze installeerden vervolgens Tomb Raider 2013 op beide apparaten en lieten er tijdens het spel een nieuwe benchmark op los, die ditmaal de grafische processor (GPU) beoordeelde. En kijk nu: ineens bleek de Microsoft-tablet wel degelijk sneller te zijn dan de Apple-laptop. Sterker nog, de tablet was hier driemaal zo snel als de laptop.

Dus op gamegebied is de Surface Book veel beter dan de MacBook Pro, blijkt hieruit. Waarbij PC World opmerkt dat een snelle GPU ook voor andere grafisch belastende taken belangrijk is, zoals voor gebruikers van CAD/CAM en andere professionele toepassingen.

De hele vergelijkende test is hier te lezen.

Microsoft Surface Book sneller dan MacBook Pro: ja, soms surface book vs macbook pro 13 tomb raider 14x9 normal 100623041 large 
PC World
Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters