Microsoft vraagt HTC om geld vanwege patent in Android-telefoons

Softwaregigant Microsoft heeft HTC om een licentieovereenkomst gevraagd naar aanleiding van patenten van Microsoft die geschaad worden in Android-telefoons. Ook andere producenten liggen onder vuur.

HTC logo

Volgens Bloomberg heeft Microsoft om een licentieovereenkomst gevraagd bij HTC. De Taiwanese telefoonproducent zou hier al mee ingestemd hebben en moet per verkochte Android-telefoon een bepaald bedrag aan Microsoft betalen. Microsoft beweert namelijk patenten te hebben die worden geschaad in Android-telefoons van HTC en zegt dat ook andere telefoon-producenten onrechtmatig gebruik maken van deze patenten. Hoewel Microsoft niet heeft verteld om welke producenten het gaat, lijkt het erop dat het probleem bij Google ligt aangezien het bij meerdere Android-toestellen ligt. Ook het te betalen bedrag is niet bekend en zelfs over de betreffende patenten is onduidelijkheid.

Volgens analisten kan dit weleens een grote tegenvaller zijn voor Google. Volgens Michael Gartenberg van de Altimeter Group betekent het dat Android niet gratis is en zelfs een redelijk duur alternatief. Rob Enderle van de Enderle Group gaat nog een beetje verder en zegt dat, tenzij Google onder de kosten uit weet te komen, Android af gaat vallen als een duur en riskant platform. Hij schat dat HTC tussen de 20 en 40 dollar moet betalen voor elke verkochte telefoon, meer dan de gemiddelde licentie voor een niet open-source besturingssyteem. “Niemand wil zaken doen met Microsoft,” besloot Enderle.

HTC heeft het trouwens niet alleen moeilijk met Microsoft. Het bedrijf ligt ook met Apple in de clinch en volgens Gartenberg is de kans zeker aanwezig dat ook RIM, Palm en Nokia de oorlog zullen verklaren aan de Taiwanese smartphonefabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. rikwes -

  Da's puur speculatie:niemand- behalve HTC en Microsoft- heeft enig idee wat die deal tussen de twee bedrijven inhoudt. Iemand die zegt dat het om 20-40 US$ gaat/telefoon kletst uit zijn nek want niks van die overeenkomst is openbaar of gelekt .Hoogst irritant dat zo'n speculatieve opmerking van Bloomberg meteen wordt geciteerd als feit ( kijk maar op Engadget die hier uitgebreid over bericht heeft) .

 2. fejth -

  Maar moet je voorstellen; Htc maakte telefoons met windows toen het begrip smartphone werdt uitgevonden..
  Dus microsoft heeft zijn populariteit zeker mede te danken aan de telefoons van HTC. Dat HTC nu Windows Mobile minder populair werdt ook is gaan praten met Google is M$ in t verkeerde keelgat geschoten.
  Maar wie weet gaat t nog goed komen als Microsoft met de Kin telefoons een begin hebben gemaakt met een eigen rezem aan WP7 telefoons…dan zijn ze niet meer zo afhankelijk van HTC…en kan HTC misschien zijn Espresso-UI uitwerken tot een eigen UI!
  Dan heeft iedereen zijn eigen eilandje…maar of dat goed is voor de telecom industrie….dat is voor een andere keer! 😉

 3. mike29 -

  Dat is toch niet vreemd:S , dit is beter voor HTC dan een rechtzaak en ik denk dat beide partijen er baat bij hebben dat het op zo een manier gaat.

  Hulde :Y

  1. yeahli -

   Licenties zijn zeker niet verkeerd maar als het om zoveel dollar per telefoon gaat.. Zoals ook in het bericht staat "meer dan de gemiddelde licentie voor een niet open-source besturingssyteem"

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters