Microsoft vraagt HTC om geld vanwege patent in Android-telefoons

Softwaregigant Microsoft heeft HTC om een licentieovereenkomst gevraagd naar aanleiding van patenten van Microsoft die geschaad worden in Android-telefoons. Ook andere producenten liggen onder vuur.

HTC logo

Volgens Bloomberg heeft Microsoft om een licentieovereenkomst gevraagd bij HTC. De Taiwanese telefoonproducent zou hier al mee ingestemd hebben en moet per verkochte Android-telefoon een bepaald bedrag aan Microsoft betalen. Microsoft beweert namelijk patenten te hebben die worden geschaad in Android-telefoons van HTC en zegt dat ook andere telefoon-producenten onrechtmatig gebruik maken van deze patenten. Hoewel Microsoft niet heeft verteld om welke producenten het gaat, lijkt het erop dat het probleem bij Google ligt aangezien het bij meerdere Android-toestellen ligt. Ook het te betalen bedrag is niet bekend en zelfs over de betreffende patenten is onduidelijkheid.

Volgens analisten kan dit weleens een grote tegenvaller zijn voor Google. Volgens Michael Gartenberg van de Altimeter Group betekent het dat Android niet gratis is en zelfs een redelijk duur alternatief. Rob Enderle van de Enderle Group gaat nog een beetje verder en zegt dat, tenzij Google onder de kosten uit weet te komen, Android af gaat vallen als een duur en riskant platform. Hij schat dat HTC tussen de 20 en 40 dollar moet betalen voor elke verkochte telefoon, meer dan de gemiddelde licentie voor een niet open-source besturingssyteem. “Niemand wil zaken doen met Microsoft,” besloot Enderle.

HTC heeft het trouwens niet alleen moeilijk met Microsoft. Het bedrijf ligt ook met Apple in de clinch en volgens Gartenberg is de kans zeker aanwezig dat ook RIM, Palm en Nokia de oorlog zullen verklaren aan de Taiwanese smartphonefabrikant.

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters