Microsoft onthult Pre-Touch technologie

Microsoft heeft een experimentele technologie genaamd Pre-Touch onthuld, waarmee smartphones je vingers kunnen registreren voordat je het scherm aanraakt.

3D Touch

Apple onthulde met de iPhone 6s ook 3D Touch, een technologie vergelijkbaar met Force Touch op de Apple Watch en de MacBook. De speciale technologie zorgt ervoor dat je smartphone scherm kan registreren hoe hard je precies drukt, aan de hand waarvan weer specifieke acties uitgevoerd kunnen worden. Denk aan een soort rechtermuisknop, maar dan voor je smartphone. Je kunt bijvoorbeeld iets harder op je Facebook icoontje drukken om gelijk naar een bepaalde pagina te gaan, of juist een specifiek menu openen binnen een app. Het is aan het begin even wennen omdat het aanvankelijk de simpliciteit van smartphones lijkt te ondermijnen, maar als je het eenmaal gewend bent dan kan je nog sneller op je smartphone navigeren.

Pre-Touch

Microsoft’s experimentele Pre-Touch technologie is haast het tegenovergestelde van 3D Touch, want met Microsoft’s technologie hoef je het scherm bijna niet meer aan te raken. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt Pre-Touch ervoor dat je smartphone je vinger al kan registeren voordat je daadwerkelijk je scherm aanraakt. Stel je bent een video op Youtube aan het kijken, en je wil even het filmpje doorspoelen. Pre-Touch heeft dan al door dat je vinger het scherm nadert en opent dan de controls op je scherm. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor links in je browser. Door je vinger boven een link te houden wordt al een preview geopend, of wordt de link automatisch geselecteerd.

Air Command

De Xperia Sola
De Xperia Sola

Pre-Touch lijkt een beetje op wat Samsung’s Air Command, functie die je in de Note lijn van het Koreaanse bedrijf terug vindt. Dankzij Air Command hoef je enkel de S-Pen stylus boven het scherm te houden in plaats van het daadwerkelijk aan te raken. De techniek van Samsung werkt echter niet als je gewoon je vingers gebruikt. Ook Sony implementeerde in 2012 een soortgelijke functionaliteit met Floating Touch op de Xperia Sola, wat uiteindelijk slechts een gimmick bleek te zijn.

Potentie

Microsoft’s experimentele technologie heeft nu al meer potentie, zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien. Het bijbehorende algoritme heeft het door als je het apparaat in een hand houd en toont op basis van die informatie specials knoppen voor je duim. Die knoppen veranderen weer als het door heeft dat je een tweede hand gaat gebruiken. Oftewel: Pre-Touch zorgt ervoor dat de software in kan spelen op hoe jij je smartphone gebruikt.

Helaas zal het succes van dergelijke technieken grotendeels afhangen van de ondersteuning van ontwikkelaars, iets wat ook al het zwakke punt is van Windows 10 Mobile. Op dit moment werkt Microsoft nog hard aan Pre-Touch en is het nog een experiment, maar de kans is groot dat we de technologie binnen een aantal jaar in Windows Phones of zelfs Android smartphones terug zullen zien.

Bron: Phandroid

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters