'Microsoft wilde eerst alleen belang in Nokia nemen'

Microsoft wilde mogelijk eerst alleen maar een flink aandelenpakket van Nokia kopen, in plaats van de hele toko over te nemen. Die suggestie is gewekt door openbare aanklagers in India, die Nokia vervolgen voor een belastingschuld.

Aandeelhouders Nokia akkoord met overname Microsoft elop ballmer 600x335

De openbare aanklager heeft uitgezocht dat de overname van Nokia’s telefoontak door Microsoft in de loop van de tijd twee belangrijke veranderingen heeft ondergaan. Zonder dat hierbij een onafhankelijke evaluatie door een derde partij, zoals een bank, is verricht die de aandelen van Nokia had moeten waarderen.

Bij de meeste overnames van bedrijven door andere bedrijven gaat er veel tijd overheen waarbij financiele experts moeten bepalen hoe duur de overname moet zijn. De koper wil nooit teveel betalen. De verkoper nooit te weinig. Nokia en Microsoft hadden die zorgen niet. Nokia wilde snel ingelijfd worden voor het tamelijk lage bedrag dat er uiteindelijk voor is neergeteld: zo’n vijf miljard euro. Deze overname is dus het gevolg van heimelijke afspraken tussen de directies van beide bedrijven, concludeert de Indiase aanklager.

Als Microsoft een flink belang in Nokia had genomen, had de Finse fabrikant zelfstandig kunnen voortbestaan, met behulp van de kapitaalinjectie van Microsoft. In plaats daarvan is de hele telefoontak overgenomen. Nu is Nokia een afdeling van Microsoft geworden die zich met telefoons bezighoudt, in plaats van een onafhankelijke fabrikant.

Bron: Nokia Poweruser

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters