Bevestigt Microsoft het einde van Windows Phone?

Uit papierwerk van Microsoft lijkt te blijken dat de softwaregigant gestopt is met Windows Phone. Of valt het allemaal toch wel mee?

De moeilijke overstap naar de smartphone

Niet elke grote fabrikant wist vlekkeloos de overstap naar de smartphone te maken. Daarbij moeten wij vooral aan BlackBerry denken. Het Canadese merk was voordat iOS en Android de markt bestormden een grootmacht. Dat is nu wel anders, al maakt BlackBerry dit jaar een flinke comeback.

Android Lollipop vs Android Nougat

Een ander slachtoffer is Microsoft. Windows blijft op computers het meest gebruikte besturingssysteem, maar op de smartphone is dat wel anders. Een indrukwekkende Surface Phone kan misschien het verschil gaan maken, maar tot die tijd gaat het niet zo goed met Microsoft’s mobiele platform.

Het einde van de Windows Phone?

Sterker nog, het lijkt erop dat Microsoft het nu zelf ook op heeft gegeven. Elk kwartaal dient de techgigant een document in waarin alle producten zijn te vinden waar het de komende tijd in gaat investeren. Tot nu toe stond Windows Phone daar altijd tussen, ook dit kwartaal.

Windows 10 Mobile update uitrol

Maar in het document voor het derde fiscale kwartaal is het platform nergens te vinden. Is Microsoft gewoon gefocust op Windows 10 Mobile? Ook dat is maar de vraag. Windows 10 Mobile staat sowieso niet in dit lijstje.

Nu zou je de conclusie kunnen trekken dat Microsoft geheel stopt met zijn mobiele besturingssysteem. Een flink aantal blogs gaat daar zelfs al van uit. De kans is echter groot dat het mobiele besturingssysteem nu gewoon onder de Windows 10 noemer valt. Oftewel: het valt allemaal wel mee.

Het valt allemaal wel mee

Dat is immers waar Microsoft de nadruk op legt: de software op computers en smartphones is verbonden. Met Windows 10 draaien veel computerprogramma’s ook op de mobiele versie van de software. Universele apps dus.

windows phone

Ja, het gaat slecht met de mobiele software van het bedrijf. Het gebrek aan apps blijft een probleem, en het marktaandeel is nihil. Maar Microsoft kan gewoon bijna niet stoppen. Daarvoor is het te belangrijk voor zijn overkoepelende strategie om in alle grote markten aanwezig te zijn.

Dat is ook wat Microsoft doet: een universeel platform hanteren, of het nou op je telefoon of laptop is. Een flinke inkomstenbron zal het niet worden, maar het is wel een essentieel onderdeel van de strategie van de techgigant.

Bovendien verdient het bedrijf nog steeds flink geld aan Android. Ja dat lees je goed. Microsoft heeft namelijk een aantal belangrijke patenten. Andere smartphonefabrikanten betalen elk jaar grote bedragen voor de bijbehorende licenties. Dat is altijd al een grotere inkomstenbron geweest dan de verkoop van Windows Phones. De vraag blijft: wanneer komt Microsoft eindelijk met de Surface Phone?

Bron: Microsoft via MSPoweruser

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters