Bevestigt Microsoft het einde van Windows Phone?

Uit papierwerk van Microsoft lijkt te blijken dat de softwaregigant gestopt is met Windows Phone. Of valt het allemaal toch wel mee?

De moeilijke overstap naar de smartphone

Niet elke grote fabrikant wist vlekkeloos de overstap naar de smartphone te maken. Daarbij moeten wij vooral aan BlackBerry denken. Het Canadese merk was voordat iOS en Android de markt bestormden een grootmacht. Dat is nu wel anders, al maakt BlackBerry dit jaar een flinke comeback.

Android Lollipop vs Android Nougat

Een ander slachtoffer is Microsoft. Windows blijft op computers het meest gebruikte besturingssysteem, maar op de smartphone is dat wel anders. Een indrukwekkende Surface Phone kan misschien het verschil gaan maken, maar tot die tijd gaat het niet zo goed met Microsoft’s mobiele platform.

Het einde van de Windows Phone?

Sterker nog, het lijkt erop dat Microsoft het nu zelf ook op heeft gegeven. Elk kwartaal dient de techgigant een document in waarin alle producten zijn te vinden waar het de komende tijd in gaat investeren. Tot nu toe stond Windows Phone daar altijd tussen, ook dit kwartaal.

Windows 10 Mobile update uitrol

Maar in het document voor het derde fiscale kwartaal is het platform nergens te vinden. Is Microsoft gewoon gefocust op Windows 10 Mobile? Ook dat is maar de vraag. Windows 10 Mobile staat sowieso niet in dit lijstje.

Nu zou je de conclusie kunnen trekken dat Microsoft geheel stopt met zijn mobiele besturingssysteem. Een flink aantal blogs gaat daar zelfs al van uit. De kans is echter groot dat het mobiele besturingssysteem nu gewoon onder de Windows 10 noemer valt. Oftewel: het valt allemaal wel mee.

Het valt allemaal wel mee

Dat is immers waar Microsoft de nadruk op legt: de software op computers en smartphones is verbonden. Met Windows 10 draaien veel computerprogramma’s ook op de mobiele versie van de software. Universele apps dus.

windows phone

Ja, het gaat slecht met de mobiele software van het bedrijf. Het gebrek aan apps blijft een probleem, en het marktaandeel is nihil. Maar Microsoft kan gewoon bijna niet stoppen. Daarvoor is het te belangrijk voor zijn overkoepelende strategie om in alle grote markten aanwezig te zijn.

Dat is ook wat Microsoft doet: een universeel platform hanteren, of het nou op je telefoon of laptop is. Een flinke inkomstenbron zal het niet worden, maar het is wel een essentieel onderdeel van de strategie van de techgigant.

Bovendien verdient het bedrijf nog steeds flink geld aan Android. Ja dat lees je goed. Microsoft heeft namelijk een aantal belangrijke patenten. Andere smartphonefabrikanten betalen elk jaar grote bedragen voor de bijbehorende licenties. Dat is altijd al een grotere inkomstenbron geweest dan de verkoop van Windows Phones. De vraag blijft: wanneer komt Microsoft eindelijk met de Surface Phone?

Bron: Microsoft via MSPoweruser

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. R zwikker -

  Give us a Android update Windows mobile sucks ,got me a brandnew Lumia 950, and this is my expirience : Facebook app doesn’t show pictures most of the time,also i could’nt join groups until i switched back to iPhone,when i looked in the store at th fb app i couldn’t comment because my device doesn’t meet the specs like 2 gb memory …… Lumia 950 has 3gb according to Microsoft ?????,
  WhatsApp terrible slow on push notifications

 2. Bart -

  Die applicaties dat beschikbaar zijn, zijn ook aanzienlijk beperkter dan de Appstore en de Playstore, daar is niet genoeg in geïnvesteerd.

  1. stoktok -

   Klopt, de appgap is inderdaad aanwezig.
   Maar de door de meeste mensen gebruikte apps zijn iig wel aanwezig.
   Whatsapp, facebook ….de meeste komen toch niet verder dan dat.
   En voor de office-liefhebber kent het ook nog continuüm.

 3. Robert -

  Laten we hopen op de surface phone met de belangrijke apps. Anders is het grotendeels deels voor de zakelijke markt interessant.

 4. stoktok -

  Windows phone is sowieso passé daar dit maar tot 8.1 ging, dus logisch dat dit doodbloed.
  Daarna is het windows 10 mobile geworden, gelijke aan windows 10 wat nu dus Windows 10 on arm wordt en bedoeld voor de zakelijke markt.
  De smartphone markt loopt aan het eind van zijn ontwikkeling en is steeds meer van het zelfde dus wordt het tijd voor iets nieuws en daar wordt nu naar gekeken.
  Vandaar windows on arm.
  Is ook een logische ontwikkeling daar de smartphones tegenwoordig bijna dezelfde rekenkracht heeft als een lichte laptop maar beperkt worden in hun mogelijkheden.

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters