'Microsoft zal Nokia met leningen te hulp schieten'

Nokia boekt tot dusver weinig succes met de nieuwe Lumia-smartphones met Windows Phone erop. Maar tot een overname door Microsoft zal het niet komen. Wel zal Microsoft Nokia met enorme leningen en giften overeind moeten houden in de hoogst concurrerende telecommarkt, zo verwachten analisten die Reuters heeft gesproken.

Nokia logo

Reuters analyseert in een lijvig achtergrondartikel de situatie waarin Nokia zich nu bevindt. Nog niet zo lang geleden was het Finse bedrijf de grootste telefoonverkoper ter wereld, maar sinds de iPhone in 2007 de hele smartphonemarkt op zijn kop heeft gezet, heeft Nokia rap marktaandeel verloren. Inmiddels hebben alle kredietbeoordelingsbureaus Nokia de ‘junkstatus’ toegekend. De aandelen van Nokia zijn in drie jaar tijd 90 procent in waarde gedaald.

Nokia-CEO Stephen Elop doet het niet goed, vinden alle analisten die Reuters heeft gesproken. De overgang van Symbian en MeeGo naar Windows Phone als belangrijkste besturingssysteem heeft tot dusver weinig opgeleverd; onlangs werd Nokia door Samsung onttroond als grootste telefoonverkoper van de wereld. Aan de andere kant heeft Microsoft diepe zakken, en die zullen Nokia helpen te overleven op de smartphonemarkt.

Tot een overname door Microsoft zal het echter niet komen; dat verwacht niemand. Microsoft is een softwarebedrijf, en een overname zou het tevens tot een hardwarebedrijf maken. Daarmee zou Microsoft zelf gaan concurreren met fabrikanten die ook Windows Phone-toestellen maken, en die situatie is ongewenst. Iets dergelijks is nu ook te zien bij de overname van Motorola door Google.

Nokia heeft inmiddels veel stappen ondernomen om het hoofd boven water te houden, want tot terugwinnen van marktaandeel komt het tot dusver alleen in thuismarkt Finland. Het luxe telefoonmerk Vertu wordt binnenkort verkocht; dat levert weer een paar honderd miljoen euro op. Een handvol patenten is inmiddels ook verkocht, maar daar waarschuwen de analisten voor. De patentenportefeuille is het belangrijkste wat Nokia heeft. En jaarlijks wordt er circa een miljard dollar ontvangen van Microsoft, die dit aan Nokia betaalt voor het gebruiken van het mobiele besturingssysteem Windows Phone.

Bij die steun zal het niet blijven als Nokia echt in financiële problemen komt, zo wordt alom verwacht. ”Als dat gebeurt, geloof ik dat de helpende hand daar is”, zegt een van de analisten. En ‘daar’ is Microsoft, dat Nokia nodig heeft voor zijn moeizame entree in de smartphonemarkt. Elop zal in de nabije toekomst meer moeilijke keuzes moeten maken, wordt erbij gezegd.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters