'Microsoft zal Nokia met leningen te hulp schieten'

Nokia boekt tot dusver weinig succes met de nieuwe Lumia-smartphones met Windows Phone erop. Maar tot een overname door Microsoft zal het niet komen. Wel zal Microsoft Nokia met enorme leningen en giften overeind moeten houden in de hoogst concurrerende telecommarkt, zo verwachten analisten die Reuters heeft gesproken.

Nokia logo

Reuters analyseert in een lijvig achtergrondartikel de situatie waarin Nokia zich nu bevindt. Nog niet zo lang geleden was het Finse bedrijf de grootste telefoonverkoper ter wereld, maar sinds de iPhone in 2007 de hele smartphonemarkt op zijn kop heeft gezet, heeft Nokia rap marktaandeel verloren. Inmiddels hebben alle kredietbeoordelingsbureaus Nokia de ‘junkstatus’ toegekend. De aandelen van Nokia zijn in drie jaar tijd 90 procent in waarde gedaald.

Nokia-CEO Stephen Elop doet het niet goed, vinden alle analisten die Reuters heeft gesproken. De overgang van Symbian en MeeGo naar Windows Phone als belangrijkste besturingssysteem heeft tot dusver weinig opgeleverd; onlangs werd Nokia door Samsung onttroond als grootste telefoonverkoper van de wereld. Aan de andere kant heeft Microsoft diepe zakken, en die zullen Nokia helpen te overleven op de smartphonemarkt.

Tot een overname door Microsoft zal het echter niet komen; dat verwacht niemand. Microsoft is een softwarebedrijf, en een overname zou het tevens tot een hardwarebedrijf maken. Daarmee zou Microsoft zelf gaan concurreren met fabrikanten die ook Windows Phone-toestellen maken, en die situatie is ongewenst. Iets dergelijks is nu ook te zien bij de overname van Motorola door Google.

Nokia heeft inmiddels veel stappen ondernomen om het hoofd boven water te houden, want tot terugwinnen van marktaandeel komt het tot dusver alleen in thuismarkt Finland. Het luxe telefoonmerk Vertu wordt binnenkort verkocht; dat levert weer een paar honderd miljoen euro op. Een handvol patenten is inmiddels ook verkocht, maar daar waarschuwen de analisten voor. De patentenportefeuille is het belangrijkste wat Nokia heeft. En jaarlijks wordt er circa een miljard dollar ontvangen van Microsoft, die dit aan Nokia betaalt voor het gebruiken van het mobiele besturingssysteem Windows Phone.

Bij die steun zal het niet blijven als Nokia echt in financiële problemen komt, zo wordt alom verwacht. ”Als dat gebeurt, geloof ik dat de helpende hand daar is”, zegt een van de analisten. En ‘daar’ is Microsoft, dat Nokia nodig heeft voor zijn moeizame entree in de smartphonemarkt. Elop zal in de nabije toekomst meer moeilijke keuzes moeten maken, wordt erbij gezegd.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. bartvuijk -

  We hebben ook nog Tizen, Bada, BlackBerry OS en dat nieuwe OS van Mozilla waarvan ik de naam steeds vergeet. Volgens de laatste cijfers die ik heb gezien, doet Bada het overigens procentueel iets beter dan Windows Phone op de markt.

 2. Hans Z -

  @Sjaakie: nog iemand die Android toestellen gaat maken? Heb je dan niet gelezen dat op dit moment Samsung met Android de enige is die goeie winst maakt en alle overige Android toestel fabrikanten(op HTC na) in de verliescijfers zitten. Denk jij nou echt dat dit een goeie keuze zou zijn voor Nokia? Jij roept dit veel meer omdat je zelf een redelijk fanatiek aanhanger bent van Android en niet van WP en Microsoft. Google ondersteund zijn Android toestel makers niet op de manier zoals Microsoft dat met Nokia doet dus ik weet vrij zeker dat Nokia juist een hele goeie keuze heeft gemaakt door WP te kiezen, om te kunnen overleven in deze moeilijke markt. Het gaat hier niet om beter of slechter maar puur een zakelijke keuze waarbij Nokia vooraf wist dat ze het heel moeilijk zouden krijgen. Voor jou wetenschap: ik heb een HTC one X maar ook een Lumia 800 (ja, vloeken mag)en ik kan nou echt niet zeggen dat een Android toestel veel beter is dan de Lumia 800 qua gebruikersgemak. Android heeft zijn voordelen maar dat heeft WP ook en zal alleen maar beter worden met de komende Apollo (WP8) update. Ik keur het één niet af omdat ik het andere gebruik. Wel vind ik het jammer dat velen een opkomend platform bij voorbaat de grond inboren, zonder het een kans te geven. We moeten niet vergeten dat WP een heel jong platform is en niet binnen een half jaar opeens marktleider is. Helaas wordt het daar door vele tegenstanders op afgerekend. Jammer, want een lopend 3e platform erbij houdt juist de concurrentie scherp.

  1. Sjaakie -

   @Hans, Windows Phone was er al een jaar langer, hoewel er toen weinig reclame over is gemaakt. Verkoop viel toen ook tegen. Niemand verwacht dat WP7 gelijk aan de top zit, maar Nokia vind zelf de verkopen tegenvallen, dus ze hadden er meer van verwacht. Heb zelf een jaar lang WP lopen promoten en zelf gebruikt, maar vind het niet SMART genoeg.(te beperkt). Meego is leuk maar mijn ervaringen ermee zijn dat het OS toch een stuk trager is dan Android op een Highend toestel(meego is ook alleen maar op highend verkrijgbaar).
   Verder kan ik niet echt 1 plus punt van WP7 vinden wat ik niet op Android kan of beter is. Andersom meer dan genoeg. Kijk ben je Nokia en MS fanaat, dan wil je best de komende tijd met beperkingen leven, totdat ze er zijn, kan me dit wel voorstellen!!

   Wat de mensen tegenwoordig ontgaat is dat we het over SMART phones!! Geen beperkingen, handige futures, enz..!!

 3. Eerde -

  Klopt, 3 jaar zal het maximum zijn, dan is het spel over, uit en gesloten 🙁
  (Ik bedoelde ook liquid assets).

  Jammer, ik was ooit groot 'fan' van Nokia. De N95, N900 en nu N9. Een volgend toestel zit er waarschijnlijk niet in.

  Zou graag 2 seconden in het hoofd van Elop willen zitten…

 4. katinka -

  Diep triest dat MS Nokia geld moet geven.. Zouden ze dat bij LG/Samsung doen? Nee. Alleen omdat Nokia een ''speciale'' positie heeft.

 5. Marcel -

  Het is jammer dat Meego bij de geboorte al is doodverklaard door Elop.
  Ik denk dat Nokia aanzienlijk hogere ogen had kunnen gooien met dat OS dan met WP.
  Met Meego hadden ze zich meer kunnen onderscheiden van de massa, en dat levert in combinatie met hun mooie telefoons een geweldig totaal plaatje op (zie de N9).
  Ik vind WP ook niet verkeerd, maar veel mensen willen wellicht toch wat meer "visueel spektakel".

  Android is voor Nokia niet de juiste keuze denk ik, daar zouden ze immers gewoon de zoveelste Android fabrikant zijn.

  1. Sjaakie -

   Je laatste regel ben ik het gedeeltelijk mee eens. Onderscheiden prima, maar in zware tijden moeten ze hun kapsones, (want dat vind ik onderscheiden) maar eens even laten zakken. Naast android nog een paar extra meego toestellen en nog steeds symbian blijven produceren, dan blijkt vanzelf wel wat de klanten willen hebben.. 3x raden.:)

   1. Henk -

    We hebben genoeg Android-devices. MeeGo heeft meer potentieel. Het is beter toegerust dan Android om een brug te slaan tussen mobiel en desktop. Het onderliggende core systeem is prima in staat om desktopapplicaties te draaien. Daarnaast gebruikt MeeGo gecompileerde C++-code voor apps waardoor het net wat soepeler is dan Android met zijn (nogal trage) JIT-compiler. Neemt overigens niet weg dat je gewoon full JavaSE kunt draaien op een MeeGo-apparaat.

 6. Sjaakie -

  Diepe zakken of niet.. als de consument het OS niet bevalt houd het op. En wat je niet verwacht, gebeurt meestal. Ze moeten zich van MS ontbinden, en dan nog maar even dieper in de schuld gaan, en Android gaan gebruiken!! Probeer je dat eens in te beelden.. zo`n 800 met ICS.. Wow..!! Wat zal er dan gebeuren op de smartphone markt.. kan ik me leuke ideen bij bedenken.:Y

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters