Miljarden strop voor operators

Een claim van mobiele operators om ruim 4,5 miljard euro belasting terug te krijgen van de Britse overheid is afgewezen door het Europese hooggerechtshof. Hierdoor lopen de operators veel geld mis wat gebruikt had kunnen worden voor investeringen in netwerken en gsm`s.

Vodafone, O2, T-Mobile, Orange en Hutchison stellen dat ze in 2000, bij de aankoop van 3G licenties voor ruim 31 miljard euro, belasting hebben betaald. Ze argumenteren dat ze die volgens de Europese belastingwet terug mogen claimen omdat niet zij, maar de abonnees de eigenlijke consument zijn.

Het Europese hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat alleen over economische activiteit belasting wordt betaald. De veiling van 3G licenties is geen economische maar regulerende activiteit, aldus het hof. Eerder al liet de Britse belastingdienst weten dat er geen belastingcomponent in de verkoopprijs zat. Het hof wees eerder ook al een claim van operators in Oostenrijk af in een vergelijkbare case.

Dat is niet alleen een forse tegenvaller voor de betreffende operators maar ook voor alle andere operators de 27 landen van de EU waar nationale overheden miljarden hebben ontvangen voor 3G licenties. Met de licentie kunnen operators mobiele breedband aanbieden maar door netwerk problemen, de hoge licentiekosten en de beperkte vraag hebben nog maar weinig operators de kosten terugverdiend.

Ongetwijfeld halen de lokale overheden nu opgelucht adem omdat ze de zo makkelijk verkregen miljarden niet (deels) terug hoeven te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters