Miljarden strop voor operators

Een claim van mobiele operators om ruim 4,5 miljard euro belasting terug te krijgen van de Britse overheid is afgewezen door het Europese hooggerechtshof. Hierdoor lopen de operators veel geld mis wat gebruikt had kunnen worden voor investeringen in netwerken en gsm`s.

Vodafone, O2, T-Mobile, Orange en Hutchison stellen dat ze in 2000, bij de aankoop van 3G licenties voor ruim 31 miljard euro, belasting hebben betaald. Ze argumenteren dat ze die volgens de Europese belastingwet terug mogen claimen omdat niet zij, maar de abonnees de eigenlijke consument zijn.

Het Europese hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat alleen over economische activiteit belasting wordt betaald. De veiling van 3G licenties is geen economische maar regulerende activiteit, aldus het hof. Eerder al liet de Britse belastingdienst weten dat er geen belastingcomponent in de verkoopprijs zat. Het hof wees eerder ook al een claim van operators in Oostenrijk af in een vergelijkbare case.

Dat is niet alleen een forse tegenvaller voor de betreffende operators maar ook voor alle andere operators de 27 landen van de EU waar nationale overheden miljarden hebben ontvangen voor 3G licenties. Met de licentie kunnen operators mobiele breedband aanbieden maar door netwerk problemen, de hoge licentiekosten en de beperkte vraag hebben nog maar weinig operators de kosten terugverdiend.

Ongetwijfeld halen de lokale overheden nu opgelucht adem omdat ze de zo makkelijk verkregen miljarden niet (deels) terug hoeven te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Apple iphone 8

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Google Pixel 3

‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

Samsung in China

Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters