Miljarden strop voor operators

Een claim van mobiele operators om ruim 4,5 miljard euro belasting terug te krijgen van de Britse overheid is afgewezen door het Europese hooggerechtshof. Hierdoor lopen de operators veel geld mis wat gebruikt had kunnen worden voor investeringen in netwerken en gsm`s.

Vodafone, O2, T-Mobile, Orange en Hutchison stellen dat ze in 2000, bij de aankoop van 3G licenties voor ruim 31 miljard euro, belasting hebben betaald. Ze argumenteren dat ze die volgens de Europese belastingwet terug mogen claimen omdat niet zij, maar de abonnees de eigenlijke consument zijn.

Het Europese hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat alleen over economische activiteit belasting wordt betaald. De veiling van 3G licenties is geen economische maar regulerende activiteit, aldus het hof. Eerder al liet de Britse belastingdienst weten dat er geen belastingcomponent in de verkoopprijs zat. Het hof wees eerder ook al een claim van operators in Oostenrijk af in een vergelijkbare case.

Dat is niet alleen een forse tegenvaller voor de betreffende operators maar ook voor alle andere operators de 27 landen van de EU waar nationale overheden miljarden hebben ontvangen voor 3G licenties. Met de licentie kunnen operators mobiele breedband aanbieden maar door netwerk problemen, de hoge licentiekosten en de beperkte vraag hebben nog maar weinig operators de kosten terugverdiend.

Ongetwijfeld halen de lokale overheden nu opgelucht adem omdat ze de zo makkelijk verkregen miljarden niet (deels) terug hoeven te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters