Miljarden strop voor operators

Een claim van mobiele operators om ruim 4,5 miljard euro belasting terug te krijgen van de Britse overheid is afgewezen door het Europese hooggerechtshof. Hierdoor lopen de operators veel geld mis wat gebruikt had kunnen worden voor investeringen in netwerken en gsm`s.

Vodafone, O2, T-Mobile, Orange en Hutchison stellen dat ze in 2000, bij de aankoop van 3G licenties voor ruim 31 miljard euro, belasting hebben betaald. Ze argumenteren dat ze die volgens de Europese belastingwet terug mogen claimen omdat niet zij, maar de abonnees de eigenlijke consument zijn.

Het Europese hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat alleen over economische activiteit belasting wordt betaald. De veiling van 3G licenties is geen economische maar regulerende activiteit, aldus het hof. Eerder al liet de Britse belastingdienst weten dat er geen belastingcomponent in de verkoopprijs zat. Het hof wees eerder ook al een claim van operators in Oostenrijk af in een vergelijkbare case.

Dat is niet alleen een forse tegenvaller voor de betreffende operators maar ook voor alle andere operators de 27 landen van de EU waar nationale overheden miljarden hebben ontvangen voor 3G licenties. Met de licentie kunnen operators mobiele breedband aanbieden maar door netwerk problemen, de hoge licentiekosten en de beperkte vraag hebben nog maar weinig operators de kosten terugverdiend.

Ongetwijfeld halen de lokale overheden nu opgelucht adem omdat ze de zo makkelijk verkregen miljarden niet (deels) terug hoeven te geven.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters